Selaković: “Da li unuk jasenovačke žrtve ne može da ode u privatnu posetu u Jasenovac…”

2
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije odobrena poseta Jasenovcu jer hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova najavljenu posetu “nije shvatilo kao iskrenu i ne kao odavanje pijeteta žrtava, već kao rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pre formiranja vlade”.

“Čista autoprojekcija. To je ono kako predstavnici žrtava i kako potomci žrtava, bez obzira da li su oni Srbi, Jevreji ili Romi, tretiraju svaku od manifestacija iza koji stoji hrvatska vlada i hrvatska država, kada ne žele da prisustvuju tim manifestacijama, zato što ne vide iskrenost u tome”, kazao je Selaković novinarima u zgradi ministarstva.

Ministar je i kao “apsolutnu neistinu” okarakterisao izjave da hrvatski zvaničnici uredno, diplomatskim putem uvek najavljuju posete Srbiji i ponovio da je u prethodnih godinu dana više od 700 nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske ušlo u Srbiju bez najave, od kojih su neki, po njegovim rečima, nosioci veoma visokih i važnih funkcija, ali je kazao i da “nema podatke” da li neko nenajavljeno ulazi iz Srbije u Hrvatsku.

“Nikada ih niko nije zaustavio, nikada niko nije merio iskrenost razloga njihove posete”, rekao je Selaković.

Selaković se osvrnuo i na izjavu hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana, koji je ocenio da se Srbija “još uvek nije suočila sa prošlošću”, navodeći da to “govori predstavnik države u kojoj je odomaćen nacistički ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ i u kojoj desetine ulica i trgova nose nazive po najgorim ideolozima ustaške nacističke ideologije”.

Na pitanje zbog čega je Vučić u Jasenovac hteo da ide privatno, a ne u zvaničnu posetu, Selaković je upitao “da li unuk jasenovačke žrtve ne može da ode u privatnu posetu u Jasenovac” i dodao da je Vučić “potomak jasenovačkog mučenika, jednog od stotina hiljada”.

Ministar je kazao da su u noti hrvatskoj ambasadi u Beogradu izrazili nameru da Vučić ode u zvaničnu posetu u Jasenovac i istakao da su spremni da saradjuju na realizaciji te posete.

Selaković je u ranijem današnjem obraćanju novinarima pročitao zvaničnu notu, koju je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske 15. jula uputilo Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj se navodi da je poseta Vučiću odbijena jer nije bila unapred prijavljena i službeno dogovorena izmedju dve države i najavio da će Vlada Srbije odlučiti o “protivmerama”.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je ranije danas da Hrvatska nije dobila službeni zahtev za posetu Vučića i da su shvatili taj potez srpske strane kao nedobronameran i kao provokaciju.

2 KOMENTARA

  1. A da li ce taj “potomak” doci SAM ili ce ga (“bez njegovog znanja”) pratiti 50 novinara i naravno Suzi?
    Da li ce tom prigodom odrzati “prigodni” govor koji ce se narednih nedelja prepricavati po svim medijima u Srbiji?
    Da li ce…. ma znamo svi kako ce se to sve odvijati… Zato nije cudan niti neocekivan odgovor ovakvog tipa.

  2. Како год било, најављено или не, све се то могло организовати да је било воље. Наравно. Међутим изјава: “…da Hrvatska nije dobila službeni zahtev za posetu Vučića i da su shvatili taj potez srpske strane kao nedobronameran i kao provokaciju.” односно, да неко било какву посету једном огромном стратишту може да схвати као недобронамерну и још као провокацију, ипак је чврст доказ да тај са својом историјом није рачстистио све рачуне.

Comments are closed.