Selaković: “Da je Srbin biti lako, Srbin bi bio svako…”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je građane Srbije i Srbe u dijaspori da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će biti obeležen 15. septembra, proslave isticanjem srpske trobojke.

“Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali nismo dovoljno radili na izgradnji i poštovanju kulta zastave, koji je ukorenjen kod mnogih naroda”, rekao je Selaković učesnicima Samita srpske omladine i studenata Balkana “Sinergija kao ključ uspeha”.

Selaković je rekao da Srbi “moraju da se mnogo više obrazuju” i da “mnogo više uče o temeljima sopstvene nacionalne svesti”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Govoreći o potrebi negovanja zajedničkog srpskog identiteta, Selaković je ocenio da će Srbi kao narod opstati “ako budu jedinstveni i spremni da se bore za sopstvenu budućnost”, navodi se u saopštenju.

“Da je Srbin biti lako, ta Srbin bi bio svako. Ali mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti zajedno sa zajedničkom svešću i identitetom”, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je ukazao na značaj “snažnijeg i masovnijeg uključivanja mladih” u srpsku javnu i kulturnu diplomatiju, i predložio pokretanje “masovnog zajedničkog nastupa na društvenim mrežama, u okviru zajedničke borbe za promovisanje srpske kulture kao obeležja nacionalnog identiteta”.

“Mislim da je uloga mladih u toj borbi ključna, a za vas je to 30 sekundi i jedan klik. Potrudite se da na takav način upoznajete ceo svet sa onim čime se kao narod ponosimo. Umrežimo srpsku omladinu u regionu, dolazite u Beograd i upoznajte se jedni sa drugima. Viđajte se i sarađujte, a mi smo tu da vam pomognemo kada ponudite ideju”, rekao je Selaković.

Selaković je zahvalio Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) i Centru za edukaciju i razvoj na organizaciji današnjeg skupa, i najavio da će Ministarstvo koje vodi od sledeće godine finansirati Samit srpske omladine i studenata Balkana, i to ne projektno, već kroz redovno budžetsko finansiranje.