Sekretarka za štampu Bele kuće pozitivna na koronavirus: Bila je na sastanku sa Bajdenom u utorak, pre njegovog puta u Rim…

0
Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki pozitivna je na koronavirus i ima blage simptome, da radi od kuće i da je njen zdravstveni status istakla zbog “transparentnosti”, a pozitivni na kovid-19 su i članovi njene porodice, prenosi CNN.

Kako je navela u saopštenju, Psaki, koja je vakcinisana, poslednji put je videla predsednika Džozefa Bajedna u utrorak, kada su sedeli na otvorenom na razdaljimi od oko dva metara i nosili maske, a pre nego što je američki predsednik otputovao u Rim. Pre sastanaka sa Bajdenom, redovno se testirala i svaki rezulta je bio negativan.

“Malo je verovatno da je Psaki mogla da zarazi predsednika, prema onome što znamo. Redovno se testirala i bila je negativna. Tokom poslednjeg susreta su sedeli na propisanoj razdaljini, a i Bajden je nosio masku. Rizik je, samim tim, jako mali”, rekla je Lijana Van, medicinska analitičkara CNN-a.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da se Psaki neće pridružiti Bajdenu na njegovom putovanju u inostranstvo „barem prvih nekoliko dana“, navodeći kao razlog “porodičnu situaciju”. Umesto Psaki, sa američkim predsednikom je putovala zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

„U sredu, u koordinaciji sa višim rukovodstvom u Beloj kući i medicinskim timom, donela sam odluku da ne putujem na inostrano putovanje sa predsednikom zbog činjenice da su članovi moje porodice bili pozitivni na kovid-19“, rekla je Psaki

“Od tada sam u karantinu i testirala sam se u sredu, četvrtak, petak i subotu. Test u nedelju je pokazala da sam poztivna”, dodala je Psaki.

Kao glavni portparol Bele kuće, Psaki je najviše pozicionirani član Bajdenove administracije koji je zaražen koronavirusom od kada je on preuzeo dužnost 6. januara. Predsednik SAD je bezbedan, kažu stručnjaci, između ostalog i što je odavno primio i treću dozu vakcine protiv koronavirusa, piše CNN.