Šekler: Treba nam veće istraživanje o kombinacije kineske i ruske vakcine

0
screenshot/n1

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da bi Srbija trebalo da sprovede veće istraživanje efektivnosti kombinacije kineske i ruske vakcine, s obzirom da su te dve vakcine najviše korišćene u našoj zemlji.

Gostujući na TV K1, Šekler je rekao da će to biti od koristi naročito zbog najava da će se u Srbiji proizvoditi Sputnjik na Torlaku i da će se otvoriti i fabrika Sinofarm vakcine.

“Logično je da mi kao zemlja koja će proizvoditi te dve vrste vakcina ispitamo kako deluju one u kombinaciji, da nađemo idealnu kombinaciju te dve vakcine, jer onda ne zavisite ni od kakvog uvoza ako može da se postigne pristojna zaštita”, rekao je Šekler.

Ponovio je da, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, iskustva stranih zemalja koje su kombinovale vakcine pokazuju dobre rezultate, te da se nakon dva Sinofarma može koristiti i Fajzer i Sinofarm i Sputnjik.

Šekler je rekao da i sam vrši eksperiment, te da se nakon dva Sinofarma odlučio za Sputnjik.

Dodao je da se na dan vakcinacije osećao loše i objasnio da je to normalna reakcija organizma na drugačiju dozu vakcine, te da se građani koji se na tu kombinaciju odluče ne uplaše.

Kaže i da je nekoliko njegovih prijatelja doktora takođe probalo različite kombinacije, pa će nakon, dodaje, nekoliko nedelja kada urade analize krvi videti koja je kombinacija najbolja i koja pruža najveću zaštitu od korona virusa.

Na pitanje da prokomentariše stav epidemiologa Predraga Kona da on neće kombinovati vakcine, Šekler kaže da poštuje njegov stav, ali da on, kao imunolog, traži kombinaciju koja daje bolju zaštitu makar i za dva odsto.

“Najvažnija stvar je da nijedna od ovih varijanti ne ugrožava život i da daje bolju zaštitu. U Konovoj izjavi ne vidim ništa sporno, ako primite istu dozu, svakako dobijate zaštitu, ja to gledam imunološki šta pruža najbolju zaštitu”, rekao je Šekler.

Upitan da prokomentariše tvrdnje pojednih građana da Sinofarm ne pruža dovoljnu zaštitu i da među zaraženima ima i vakcinisanih, najviše Sinofarmom vakcinom, on objašnjava da je to vakcina koja je data u najvećem procentu u našoj populaciji, te da je logično da će imati i veći broj zaraženih, u odnosu na vakcine koje su količinski manje bile prisutne na tržištu.