Šekler o Moderninoj vakcini koja stiže u oktobru: “Antitela traju nekoliko meseci duže, apsolutno je bezbedna…”

0
screenshot/n1

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa – Moderninu, koja je RNK, kao i Fajzerova. Virusolog dr Milanko Šekler objasnio je da je Modernina vakcina sličnog principa kao i “Fajzerova”, s tim što duže drži antitela. Ključ je, kaže, možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod Moderne

“Ništa posebno se ne razlikuju Fajzerova i Modernina, obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle Modernine traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju”, kaže za Kurir dr Šekler.

On dodaje da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i Modernina, izazivaju sterilitet jer “apsolutno nigde to nije zabeleženo”. Navodi da je”Modernina vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

“Reakcije su malo drastičnije od Fajzera, zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura, i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu”, priča virusolog.

On objašnjava koje su prednosti RNK vakcine.

“Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela”, kaže dr Šekler.

.