Seka Sablić: “Kada mi je Milena Dravić pričala kako je progonjena i na crnoj listi, pola sam joj verovala, pola ne. Danas mi je sve jasno…”

0
Foto: Nedeljnik, Printscreen

„Gluma mi je zaklon od svega i svačega, od sankcija, ratova, komunizma, ali i ovog mraka u kome se sada nalazimo“, rekla je glumica Jelisaveta Seka Sablić u razgovoru za Danas na Sajmu knjiga.

Odgovarajući na pitanje kako je odolela tome da se politički svrstava, Seka Sablić je rekla da je ona uvek na „pravoj strani“ i da svako ko se bavi glumom treba da bude osvešćen i na pravoj strani.

„Svi moji prijatelji, i oni kojih nema, bili su na pravoj strani. Često mislim na prijatelje kojih nema i mislim šta bi rekli za ovo ili ono. Sada su mi stvari jasnije, nekada nisu bile. Kada mi je Milena Dravić pričala o televizijskim progonima i da je na crnoj listi, pola sam joj verovala, pola ne. Bila sam povlašćena da nikad nisam u toj dimenziji bila zanimljiva, ali sada iz ovog vremena mi je sve jasno“, istakla je glumica.

Seka Sablić govorila je i pozorištu, tvrdeći da za teatar treba imati iskustva i talenta, ali i da je sada situacija takva da „imamo kvantitet, ali da je kvaliteta sve manje“.

Objašnjavajući kako to da je dobijala uglavnom uloge u komedijama Seka Sablić je rekla da je to zato što je talentovana za komediju. Privatno, međutim, istakla je kako nije toliko duhovita.

„Znam mnoge komičare koji nisu duhoviti, već su mrgudi i ja sam dosta mrgud. Teško je danas napraviti glumca da se izdvoji i kada vidite mlade komičare oni negde nestanu, istope se. Da bi se dobio vrsan glumac treba da se neguje“, rekla je legendarna glumica.