Šefovi misija država članica EU: “Računamo na Srbiju kod glasanja u UN o agresiji Rusije”

0
EPA-EFE/JUSTIN LANE

(Beta) – Šef delegacije Evroposke unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre i šefovi misija država članica EU u Srbiji poručili su, u zajedničkom autorskom tekstu, da računaju na Srbiju na glasanju “o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o agresiji Rusije protiv Ukrajine”.

“Deo pristupanja Uniji je puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. Danas će Generalna skupština UN  glasati o razoluciji UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine. Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju”, poručili su u tekstu objavljenom u današnjem Kuriru.

Kako su istakli, “EU ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine” i da “Rusija mora odmah da prekine vojne akcije, bezuslovno povuče sve svoje snage  i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

“Primeni sile i prenude koje Rusija koristi nema mesta u 21. veku. Rat nikada nije rešenje, kao što su narodi Balkana bolno iskusili krajem prošlog veka. Stavljajući svoje nuklerane snage u pripravnost Rusija ide potpuno neodgovornim putem”, poručili su ambasadori u zajedničkom autorskom tekstu u beogradskom dnevnom listu.