Šef Vrhovonog zdravstvenog saveta Italije dr Franko Lokateli je izjavio da je epidemiološko stanje u Italiji trenutno povoljnije nego u nekim drugim državama sveta, ali da i dalje postoji rizik zaražavanja, jer 27 odsto asimptomatskih slučajeva prenose virus, a teško ih je locirati i izolovati piše Korijero dela sera, a prenosi portal B92.

„Italija je trenutno u mnogo boljoj situaciji od mnogih drugih zemalja. Međutim, ne smemo sada potkopavati dobijene rezultate odustajanjem od pridržavanja mera i neodgvornim ponašanjem pojedinaca. Čak 27 odsto slučajeva u Italiji nije imalo nikakve tegobe, a razvili su antitela na COVID-19. U Španiji je to slučaj kod 32 odsto kovid pozitivnih. Asimptomatski slučajevi doprinose širenju infekcije, jer ih nije lako prepoznati i izolovati“, rekao je dr Lokateli.

„Zato je veoma važno poštovanje mera socijalne distance, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a poželjno, i na otvorenom. Moramo biti oprezni jednako kao i tokom prvog talasa. Ovo je period odmora u kojem Italijani zasluženo uživaju, ali ne treba da zaborave šta se dogodilo tokom proteklih meseci“, dodao je dr Lokateli.

Italijanski zdravstveni zvaničnik je govorio i o specifičnim simptomima ovog novog koronavirusa.

„U najčešem broju slučajeva radi se o blažim, umerenim ili teškim oboljenjim respiratornih organa. Oko 50 odsto slučajeva izgubi čulo mirisa ili ukusa na određeni period“, rekao je dr Lokateli.

On je dodao da je pred Italijom italijom još izazova u borbi protiv pandemije.

„Pre svega, treba organizovati nastavak nastavnih aktivnosti u školama. To je prioritet države, ali sve se mora odvijati u najboljim bezbedonosnim uslovima i upravo na tome radimo već duže vreme. Takođe, zemlja ulaže velike napore u pronalaženju i obezbeđivanju sigurnih i delotvornih vakcina što je pre moguće, jer samo sa vakcinom možemo da izađemo iz ove situacije“, rekao je dr Lokateli.

U Italiji su od početka krize koronavirusom zaražene više od 248.000 ljudi, dok je od posledica COVID-19 preminulo 35.181 osoba.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.