Šef turske diplomatije: “Neke članice NATO žele nastavak sukoba u Ukrajini”

0
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ocenio je danas da brojne zemlje NATO žele da se sukob u Ukrajini nastavi, javila je ruska agencija TASS iz Ankare.

„Postoje zemlje na Zapadu koje žele da se rat nastavi, među kojima su i države članice NATO. Mislim ne samo na SAD, već i na zemlje članice NATO“, rekao je on u intervjuu za TV kanal Haber Global, prenosi Danas.

Čavušoglu je naveo da je bilo „i onih koji su hteli da sabotiraju žitni sporazum“, kojim je uz posredovanje turske omogućen izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, ali je naglasio da Amerika nije među tim saboterima.

„Sjedinjene Države su su doprinele (zaključenju sporazuma o žitu), uključujući ukidanje ograničenja na izvoz ruskog đubriva, deblokadu luka i (ukidanje ograničenja) na bankarske operacije. Ipak, bilo je i evropskih zemalja koje su želele da ovo sabotiraju. Ne gubimo nadu i nastavljamo sa našim naporima“, rekao je Čavušoglu.

Paket dokumenata o rešavanju pitanja snabdevanja hranom i đubrivom na svetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu. Sporazum između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija predviđa uspostavljanje četvorostranog koordinacionog centra za inspekciju brodova koji prevoze žito kako bi se sprečio šverc oružja i izbegla plovidba pod lažnom zastavom.

Prema memorandumu Rusija-UN, Ujedinjene nacije se obavezuju da rade na ukidanju antiruskih ograničenja koja ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Drugi dokument predviđa mehanizam izvoza žitarica iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina.