Šef SZO za Srbiju: “Peti smo u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika”

0
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije Marijan Ivanuša izjavio je danas da je Srbija peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana, i da je epidemijska situacija ozbiljna.

Ivanuša je za Radio televiziju Srbije rekao da se intenzivno širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti, i ocenio da je potrebno da se promeni ponašanje i da se ljudi što pre vakcinišu.

“Znamo kako se prenosi virus, to su bliski kontaki među ljudima”, naveo je Ivanuša i rekao da bi to trebalo sprečiti, da je potrebna distanca, korišćenje maski, higijena ruku, respiratorna higijena i izolacija obolelih.

Prema njegovim rečima korisne su sve mere koje sprečavaju kontakte i imaju efekat ako se poštuju, kako je ocenio, u čitavoj Evropi pogoršava se situacija i mere bi trebalo da budu na snazi “dok ne daju rezultate”.

“Što se više pridržavamo mera, ranije će biti vidljiv rezultat. Ako nećemo da poštujemo mere, onda ovakva situacija ne da će da traje, nego će se pogoršati”, upozorio je.

Ivanuša je podsetio da su mnoge države uvele ponovno potpuno zatvaranje i policijske časove.

“Zato pozivam ljude da poštuju osnovne mere, jer je to osnov snega. Ako ne, doći će još oštrije mere jer će situacija da se pogorša”, rekao je on.

Naveo je da se nadao da će prve vakcine u Sribju iz “Кovaksa” stići krajem marta, a sada veruje da će to biti početkom aprila.