Šef SZO u Srbiji: Izgledi za vakcinu do kraja godine relativno optimistični…

0
Foto: Printscreen N1

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da su donete mere adekvatne, ali da je on “strog čovek i da bi voleo da su mere još strože”.

Govoreći o epidemiji u Srbiji poručio je da je on sličan kao u drugim zemljama, ali da je svaka zemlja ipak priča za sebe.

“Situacija u Srbiji je prilično slična situaciji u drugim zemljama. Kako su se mere popuštale, mi smo znali da će virus da se vrati. I ja sam čovek, meni je takođe bilo teško da poštujem sve mere. Drugi deo priče je ekonomija. Razumeli smo da treba da se prilagode mere životnoj situaciji, ali da opet ostanu dovoljno snažne”, izjavio je Ivanuša i dodao da bi on lično voleo da su mere jos strože, ali da je svestan i da “privreda treba da preživi”.

Još jednom je apelovao na građane da budu odgovorni.

“Onaj ko je bolestan, neka pozove one sa kojima je bio u kontaktu dva dana pre toga kako bi se oni stavili u karantin i kako se virus ne bi širio”, poručio je.

Uprkos najavama da će virus sa toplijim vremenom virus oslabiti, stiče se utisak da je on sada jači.

“Porodica koronavirusa je jako velika. Radi se o novom virusu i zbog toga se ponaša drugačije od ostalih. Svi smo se nadali da će oslabiti preko leta, ali nada nije dovoljna i treba nešto uraditi”, rekao je Ivanuša.

On ističe da nema dokaza da je virus jači nego što je bio.

“Nema dokaza da je virus mutirao. Virus se pokazao kao stabilan, nema dokaza ni da je blaži ni da je jači. Od simptomatskih pacijenata 40 odsto ima blagu bolest, 40 odsto srednje teških, 15 teških i 5 odsto kritičnih obolelih”, izjavio je Ivanuša, a preneo B92.

Ivanuša je izjavio i da postoje “relativno optimistični” izgledi da će vakcina protiv bolesti kovid-19 koju izaziva koronavirus biti na raspolaganju ove godine.

“Oko 150 vakcina je u razvoju, a 15 do 20 je počelo ili završilo određene faze kliničkog testiranja. Svi se nadamo da će biti na raspolaganju ove godine ali i izgledi su dobri i relativno optimistični”, kazao je Ivanuša u emisiji Fokus TV B92.

On je dodao da je briga SZO kako da se vakcina pravedno rasporedi na sve zemlje a ne da one koje imaju najviše novca uzmu sve za sebe.

Ivanuša je rekao da u borbi protiv epidemije koron virusa nije za masovno prokužavanje, jer bi cena toga bila da će “dva do četiri odsto stanovništva umreti dok će određeni procenat ostati invalidi, a deo onih srećnijih će imati imunitet”.

(B92.net, Beta)