Šef SZO optužuje bogate zemlje da potkopavaju program distribucije vakcina siromašnim

0
(AP Photo/Markus Schreiber)

(Beta-AFP) – Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) optužio je danas neke bogate zemlje da podrivaju program distribucije antikovid vakcina Kovaks namenjen pre svega siromašnim zemljama, time što se direktno obraćaju proizvodjačima da bi sebi obezbedile više doza. 

“Neke bogate zemlje pristupaju proizvodjačima da obezbede dodatne doze akcina što utiče na ugovore sa Kovaksom”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na zajedničkoj videokonferenciji sa nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier).

Broj vakcina izdvojenih za Kovaks se zbog toga smanjuje, dodao je on. 

Sistem Kovaksa uspostavljen je da bi se izbeglo da bogate zemlje prikupe sve vakcine koje se i dalje proizvode u suviše malim količinama da bi moglo da se odgovori na svetsku tražnju. 

Sistem Kovaks predstavlja mehanizam finansiranja koji treba da omogući da 92 zemlje sa malim ili srednjim prihodima imaju pristup vakcinama. Ali zbog manjka  vakcina prve isporuke siromašnim zemljama treba da počnu krajem meseca dok su u mnogim bogatim zemljama kampanje vakcinacije počele krajem 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje o obavezama koje su preuzele SAD, Evropska unija i Nemačka da znatno povećaju svoj doprinos Kovaksu, šef SZO je ukazao da novac ne znači ništa ako ne može da se iskoristi za kupovinu vakcina.

“Možemo da isporučimo vakcine zemljama članicama Kovaksa samo ako bogate zemlje saradjuju i poštuju sporazume postignute sa Kovaksom”, rekao je on.

On je pozvao te zemlje, čija imena nije naveo, da osiguraju da se njihovim ponašanjem ne podriva sistem distribucije vakcina Kovaks koji, izmedju ostalog upravljaju SZO i savez  za vakcine Gavi ali sa gorčinom dodao da misli da te zemlje sebi ne postavljaju to pitanje.

Nemački predsednik se takodje založio za to da se šire rasporede vakcine iz moralnih razloga ali takodje zato što je to u interesu svih da se što pre iskoreni virus da bi se izbeglo stvaranje novih modifikovanih sojeva, ponekad opasnijih, koji  počinju svuda da se pojavljuju. Ali on je ipak rekao da vlade imaju pre svega obavezu prema sopstvenom stanovništvu.