Šef Roskosmosa: “Budućnost međunarodne svemirske stanice neizvesna”

0
EPA-EFE/DMITRI LOVETSKY / POOL POOL PHOTO

(Beta-AP) – Budućnost Međunarodne svemirske stanice (ISS) je neizvesna nakon što su SAD, Evropska unija i kanadske svemirske agencije propustile rok da ispune ruske zahteve za ukidanje sankcija ruskim preduzećima i hardveru, izjavio je danas najviši ruski zvaničnik za svemir.

Šef državne agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin rekao je da ta agencija priprema izveštaj o izgledima međunarodne saradnje u toj stanici, koji će biti predstavljen federalnim vlastima nakon što završi analizu.

Rogozin je implicirao da bi zapadne sankcije, od kojih su neke prethodile ruskoj vojnoj akciji u Ukrajini, mogle da poremete rad ruskih svemirskih letelica u ISS-u.

On je istakao da je ISS potreban zapadnim partnerima i da niko sem Rusije ne može da isporuči gorivo stanici.

Rogozin je nakon prve izjave na svom Telegram kanalu napisao da je dobio odgovore od svojih zapadnih kolega koji su obećali da će promovisati dalju saradnju na ISS-u i njegovim operacijama.
On je ponovio stav da je obnavljanje normalnih odnosa između partnera u ISS i u drugim zajedničkim kosmičkim projektima moguće samo uz potpuno i bezuslovno ukidanje sankcija, koje je nazvao nezakonitim.