Šef nemačke diplomatije: “Nema šta da se kaže, svet je pogrešno procenio situaciju u Avganistanu…”

0

(Beta-AFP) – Međunarodna zajednica “pogrešno je procenila” situaciju u Avganistanu, gde su talibani vrlo brzo preuzeli vlast posle povlačenja stranih snaga, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

“Nema šta više da se kaže. Svi mi, vlada, obaveštajne službe i međunarodna zajednica, smo pogrešno procenili situaciju u Avganistanu”, rekao je Mas dok na aerodromu u Kabulu vlada haos pošto hiljade ljudi pokušavaju da napuste Avganistan posle dolaska talibana na vlast.

Nemački ministar je rekao da posle povlačenja stranih snaga, svet nije bio u poziciji da proceni da avganistanske snage bezbednosti nisu spremne za sukob sa talibanima.

“To je bila naša greška u proceni”, dodao je Mas.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je ranije danas da su odluku o povlačenju zapadnih vojnika iz Avganistana donele SAD iz razloga unutrašnje politike.

“Nastao je domino efekat posle povlačenja vojnika”, rekla je nemačka kancelarka, koja je dodala da takođe ima razumevanje za američku odluku pošto su SAD imale veliki broj žrtava u Avganistanu.

Lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet (Laschet) ocenio je povlačenje zapadnih snaga iz Avganistana kao “najveći poraz NATO-a od njegovog osnivanja”.

Talibani su posle munjevite ofanzive zauzeli Kabul i preuzeli vlast.