Šef NATO-a: “Kina ne sme da pruži vojnu ili ekonomsku pomoć Rusiji. Pružićemo pomoć Ukrajini, ali nećemo razmeštati trupe…”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa novinarima nakon sastanka lidera NATO-a, gde je pohvalio narod Ukrajine za njihovu “hrabrost i odlučnost” u “borbi za slobodu i svoju budućnost”.

NATO alijansa će nastaviti da nameće “troškove bez presedana” Rusiji i pojačaće savezničko odvraćanje, rekao je on.

Rekao je da bi Kina trebalo da iskoristi svoj „značajan uticaj“ na Rusiju, a lideri saveznika pozvali su Kinu da se uzdrži od podrške ruskim ratnim naporima.

“Kina ne sme da pruži ekonomsku ili vojnu podršku ruskoj invaziji. Umesto toga, Peking bi trebalo da iskoristi svoj značajan uticaj na Rusiju i promoviše hitno mirno rešenje”, rekao je Stoltenberg, a prenosi Gardijan.

“Lideri NATO-a su se složili da pruže dalju podršku vojsci Ukrajine sa značajnim vojnim zalihama, uključujući protivtenkovske i protivvazdušne odbrambene sisteme i dronove”, kaže Stoltenberg.

Međutim, on je ponovio da saveznici iz NATO-a neće raspoređivati trupe na terenu u Ukrajini.

“Jer jedini način da se to uradi jeste da budemo spremni da se upustimo u potpuni sukob sa ruskim trupama”, rekao je Stoltenberg.