Šef izraelske obaveštajne službe Mosad Josi Koen izjavio je da je Iran odgovoran za napade na brodove i naftna postojenja u Zalivu poslednjih meseci, kao i na Ambasadu Bahreina u Bagdadu prošle sedmice.

„Kažem vam sa sigurnošću zasnovanom na najboljim izvorima i izraelske i zapadne špijunaže da Iran stoji iza tih napada.Odobrilo ih je rukovodstvo Irana i izvele su ih velikim delom jedinice Islamske revolucinairne garde i njihovi saveznici“, rekao je Koen na konferenciji u Hercliji kraj Tel Aviva.

Iran su već optužile SAD i zemlje u Zalivu da je direktno ili indirektno odgovoran za pomenute napade, uključujući napade na dva tankera u vodama kraj Ujedinjenih Arapskih Emirata u junu, podsećaju izraelski mediji.

Mosad do sada nije javno optuživao Iran za te napade i nasilne proteste ispred Ambasade u Iraku koje su izvele pristalice proiranskih milicija, jer je Bahrein bio domaćin američke ekonomske mirovne konferencije prošle sedmice.

Sve to je „deo kampanje koje vodi ista ličnost”, rekao je Koen, optuživši Iran da pokušava da „izazove požar“ na Bliskom istoku.

On je uppzorio da Iran širi domet svojih aktivnosti i da je u tu svrhu osnovao grupu od 300 ljudi u Africi.

Koen je takođe rekao da je Iran optužen za izvođenje i planiranje više terorističkih aktivnosti i u Evropi poslednjih godina.

Šef Mosada je odbacio tvrdnje da je Iran zainteresovan za dijalog i diplomatiju sa Zapadom o svom nuklearnom programu i destabilišućim aktivnostima u regionu, već je rekao da „Iran vuče (svet) u suprotnom pravcu“.

Koen koji rukovodi Mosadom od 2016. godine, osvrnuo se na napade na iranske mete u Siriji rano jutros koji se pripisuju Izraelu.

„Mi ne možemo da se složimo da Sirija postane zemlja za izvođenje napada iranskih i snaga koje deluju protiv nas. Ne možemo pristati da Sirija postane logistička baza za transfer oružja Hezbolahu u Libanu“, rekao je on.

Potvrdio je da je Izrael u poslednje četiri godine prikriveno i javno preduzimao akcije, od kojih je samo mali broj objavljen. Cilj je bio d se spreči učvršćivanje i podizanje postrojenja za proizvodnju precizno navodjene municije.

Šef Mosada smatra da su zahvaljujući tome Iranci shvatili da od tih nastojanja nema koristi.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.