Šef MMF: “Ekonomski program Vlade donosi dobre rezultate, ali za dalji rast su potrebne reforme u mnogim oblastima…”

0
Foto: Profimedia

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejn ocenio je danas da ekonomski program Vlade Srbije donosi dobre makroekonomske rezultate, ali da su za dalji rast neophodne reforme u mnogim oblastima.

On je učesnicima Kopanik biznis foruma rekao da će MMF nastaviti da pruža podršku Vladi Srbije u reformama koje vode ka jačem i održivom rastu.

Kako je ukazao, potrebe su reforme koje će doprineti boljoj upravi i efikasnijoj borbi protiv korupcije.

Pohvalio je mere koje su doprinele da je inflacija u Srbiji na niskom nivou, da se stopa nezaposlenosti smanjuje, da postoji fiskalna disciplina i da je smanjen javni dug.

Šef Misije MMF-a je preporučio da vlast u Srbiji radi na tome da bude veća stopa rasta jer jer je BDP po glavi stanovnika manji u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope.

Za postizanje održivog rasta, po njegovim rečima je potrebno da se smanji udeo sive ekonomije u BDP-u koji je sada oko 25 odsto, da bude bolja naplata poreza, ali i da privrednici imaju lakši pristup izvorima finansiranja.

Jan Kes Martejn je naveo da je potreban i transparentan sistem plata i jasna pravila zapošljavanja u javnom sektoru, ali i podsticajne mere koje će bar usporiti odlazak mladih ljudi iz zemlje.

(Beta)