Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da u Srbiji nema potrebe za paniku kada je reč o korona virusu, prenose mediji.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da tog virusa u Srbiji nema i da ljudi treba da se ponašaju kao u normalnoj situaciji i da vode računa o higijeni. Ivanuša je dodao da građani slobodno mogu dobijati poštu i pakete iz Kine.

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja korona virusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora.

Krajnji cilj svih preventivnih mera je sprečavanje i kontrola širenja infekcije izazvane novim korona virusom na teritoriji Srbije, naveo je Institut. Svetska zdravstvena organizacija sinoć je zbog korona virusa proglasila vanrednu situaciju od međunarodne važnosti za javno zdravlje i pozvala sve države da se koordinirano i u skladu sa smernicama SZO bore protiv širenja virusa i epidemije.

Institut je naveo da proglašenje te situacije podrazumeva i okomogućava aktiviranje procedura SZO za vanredne situacije, što ima za cilj da obezbedi brzu međunarodnu pomoć SZO državama članicama, kojima je pomoć potrebna, u cilju što efikasnijeg sprečavanja širenja i zaustavljanja epidemije izazvane novim korona virusom.

Državama članicama SZO preporučuje se da i dalje nastave sa primenom mera koje su već uspostavljene, uz praćenje daljih preporuka SZO u narednom periodu, naveo je Institut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.