Šef je bitniji za vaše zdravlje nego lekar opšte prakse: Predavanje Boba Čepmena studentima Ekonomskog fakulteta

0
Foto Ekonomski fakultet

Po najnovijim istraživanjima troje od četvoro zaposlenih su nezadovoljni svojim poslom, a sedam od osam poslodavaca ne preduzima ništa po ovom pitanju, rečeno je juče na predavalju američkog biznismena Boba Čepmana studentima Ekonomskog fakulteta.

„Šef je bitnijii za vaše zdravlje nego vaš lekar opšte prakse, jer 74% ukupnog stresa izazvano je probelmima na poslu, dok je još od ranije poznato da su srčani udari brojniji za 20% na početku radne nedelje“- izjao je Čepmen.

Biznismen i vizionar Bob Čepman bio je gost Ekonomskog fakulteta, gde je studentima predstavio model „humanog vođstva“. On se zalaže da tradicionalne prakse upravljanja budu zamenjene liderstvom koje podrazumeva brigu o radnicima, kao i savestan i odgovoran menadžment. Ovaj model liderstva prvo je počeo da primenjuje u svojoj kompaniji Barry-Wehmiller koja je vodeća u industriji pakovanja, inženjerstva i IT konsaltinga, a koja je od osmadesetih godina do danas rasla od 20 miliona do 2,5 milijarde procenje vrednosti. Nakon toga ovu filozofiju usvojile su brojne korporacije i poznati brendovi.

„Moja vizija je da buduće biznis lidere, sada studente ekonomije i biznisa širom sveta „probudim“. Voditi timove, kompaniju i ljude je privilegija, ali su potrebne veštine i hrabrost. Na ideju humanog liderstva sam došao nakon nekoliko decenija bavljenja biznisom i nakon velikog životnog iskustva“ preneo je gospodin Čepman i dodao:

„Većina vlasnika kompanija kaže da želi da promeni klasičan odnos na relaciji kompanija-zaposleni, ali najčešće ne zna kako da ga uvede. 65% zaposlenih bi više voleli da vide da njihov šef dobije otkaz nego da dobiju povišicu plate, 58% zaposlenih kaže da više veruju strancu nego svom šefu, to su poražavajuće informacije! Želim da mantru hvala bogu što je petak, zamenim mantrom hvala bogu što je ponedeljak“, rekao je gost Ekonomskog fakulteta.

Svoju interesantnu i uspešnu menadžersku filozofiju gospodin Čepmen predstavio je u svojoj knjizi „Everybody Matters“, kao pristup liderstvu koji je fokusiran na ljude, gde se svi članovi tima osećaju vrednim, brižnim i sastavnim delom kompanije. Njegova knjiga, izdata 2015. godine, brzo je postala bestseler i obavezno štivo za lidere i menadžere širom sveta.

Ekonomski fakultet nastavlja tradiciju gostujućih predavanja znamenitih privrednika, biznismena i mislilaca iz ekonomske nauke iz zemlje i inostranstva, koji studentima približavaju realnost njihovog budućeg posla.