Šef hrvatske diplomatije: “Za razliku od Milanovića, vlada podržava ulazak Finske i Švedske u NATO”

0
EPA-EFE/TOMS KALNINS / POOL

(Beta) – Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da hrvatska vlada podržava ulazak Finske i Švedske u NATO za razliku od predsednika Zorana Milanovića koji smatra da Hrvatska treba da blokira pristup tih zemalja dok se ne promeni izborni zakon BiH.

“Milanović može da ima svoje mišljenje, ali ambasador (pri NATO) će poslušati razumno mišljenje koje je u skladu sa našim obavezama u NATO i podrškom politici otvorenih vrata”, rekao je šef diplomatije novinarima u Zagrebu.

On je tako odgovorio na pitanje novinara koga će poslušati hrvatski ambasador pri NATO-u Mario Nobilo kada se bude glasalo o tome, predsednika države ili vladu, budući da je Milanović rekao da treba blokirati ulazak tih država u NATO dok se ne promeni izborni zakon BiH tako da Hrvati biraju svoje predstavnike.

Milanović je takođe rekao da će kao sukreator spoljne politike od Nobila tražiti da uloži veto.

“Hrvatska popravlja veliku štetu koju je predsednik naneo izjavama jer je ugrozio našu reputaciju. Ne želimo da postanemo incidentna država”, rekao je Grlić-Radman.

On je dodao da će “ambasador poslušati nacionalne interese” rekavši da je siguran i da je Milanoviću jasno da je širenje NATO-a u hrvatskom nacionalnom interesu. Ministar je ocenio da je povezivanja širenja NATO i izbornog zakona u BIH “vrsta psihološke ucene” i da se međunarodna zajednica ne može time ucenjivati.