Šef hrvatske diplomatije: “Neprihvatljiva provokacija Vučića, nije ovo odlazak na more”

0
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je vlada u Zagrebu “neslužbenim kanalima” saznala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da poseti Jasenovac, bez ikakve službene komunikacije i dipolomatsle procedure. Zbog toga je ambasadi Srbije u petak uručena i protestna nota, kazao je šef hrvatske diplomatije.

“Prema nezvaničnim informacijama saznali smo da bi predsednik Srbije, uz prethodnu posetu Donjoj Gradini, posetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji, i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslepodne smo uručili notu srbijanskoj ambasadi”, rekao je Grlić Radman na vanrednoj konferenciji za novinare povodom zabrane Vučićeve privatne posete Jasenovcu.

“Podsećamo da prilikom svake posete stranih zvaničnika, vreme, prilika i plan posete treba da budu deo dogovara dve strane. Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, dodao je Grlić Radman, prenosi N1.

“Smatramo ovo provokacijom. Žrtve ovde nisu cilj, nego sredstvo. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade”, rekao je Grlić Radman.

“Gospodine, ovo nije odlazak na more“, poručio je Vučiću hrvatski ministar i podsetio da je predsednik države štićena osoba, i da takav dolazak zahteva angažman hrvatskih vlasti.

„Mi uvek najavljujemo dolazak, to je ovde izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Vulinove izjave su skandalozne i povratak u prošlost

Grlić Radman je nazvao skandaloznom izjavu Aleksandra Vulina da će „od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole“.

Hrvatska je, kako je naglasio, tolerantno društvo, ali je u ovom slučaju prekršena procedura.

“Ne može se reći da je nekakva privatna poseta spomen području Jasenovcu, Pakracu… To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune pre 30 godina, ovdje treba da se okrenemo prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost”, rekao je.