Sednica Kriznog štaba u četvrtak: Razmatraće se skraćivanje rada kafića i klubova

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

U poslednja 24 sata na koronavirus širom Srbije testirano je 8.397 osoba, njih 1.318 bilo je pozitivno, dok je od posledice infekcije COVID-19 preminulo 11 lica.

Zbog loše epidemiološke situacije i rasta broja novoobolelih u našoj zemlji u četvrtak će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, prenosi Blic.

Prva i glavna tema sednice mogla bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, čemu se protive i čelnici grada Beograda, dok je blaža i izvesnija varijanta da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

O ovome je u subotu govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ili njihovom zatvaranju, sačekaćemo dva-tri dana”, rekao je Vučić.

Koliko je za epidemiju bitno ograničavanje i zatvaranje ugostiteljskih objekata, koji se smatraju jednim od glavnih mesta gde se virus ubrzano prenosi, naglasio je nedavno i dr Branislav Tiodorović.

“Bez obzira što može da pogodi ugostiteljstvo i turizam, trebalo bi što pre da ograničimo rad ugostiteljskih objekata od 23 na 21, ili 20 časova, a to može svaka lokalna zajednica”, rekao je pre nekoliko dana za “Blic” dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19.

Da Krizni štab treba da održi sednicu početkom nedelje, najavio je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

“Lokalni krizni štabovi mogu da donose individualne odluke, ali Beograd s obzirom na svoju veličinu te odluke donosi zajedno sa Republičkim kriznim štabom. Novo zasedanje Kriznog štaba je zakazano za početak nedelje i u skladu sa situacijom donosićemo određene mere. Jedna od sugestija je da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike, jer ona podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze”, rekao je Radojičić.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje izjava dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba, da dnevno u Beogradu imamo između 10.000 i 20.000 zaraženih osoba!

“To znači da je na svakoj zabavi sa preko 100 ljudi uz nekontrolisane kontakte, glasni govor ili pevanje verovatnoća da će doći do zaražavanja izrazito visoka”, objasnio je Kon.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Kriznog štaba koja je održana prošle nedelje doneta je odluka da se sva okupljanja, na otvorenom i zatvorenom, ograniče na do pet ljudi, ali je u isto vreme jesenji školski raspust od 11. do 15. novembra, koji je trebalo da važi samo za učenike osnovnih škola na teritoriji uže Srbije, “proširen” i na sve srednjoškolce, kao i na osnovce sa teritorije Vojvodine.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.