Sedam novih pravila u gradskom prevozu nakon popuštanja mera: “Samo zaposleni mogu u prevoz, maske, redari, jedna vrata”

1
Foto: Prorfimedia

Od sledećeg petka ponovo počinje da radi gradski prevoz u Beogradu. Ali ne za sve i po novim pravilima. U prvoj fazi moći će da se voze samo oni koji idu i vraćaju se s posla. Jovica Vasiljević iz Sekretarijata za javni prevoz otkriva za RTS koja su to pravila koja će važiti u autobusima od 8. maja.

U prvoj fazi vozila gradskog prevoza će moći da koriste samo zaposleni i to oni koji poseduju personalizovanu bus-plus karticu sa oznakom A1, tj. kao zaposlena lica.

Radni nalog biće potreban zaposlenima ukoliko budu išli na posao ili se vraćali s posla za vreme policijskog časa.Neće biti merenja temperature na ulazu u autobuse, ali je obavezno nošenje maski i rukavica.

Ulaziće se na jedna, a izlaziti na druga vrata. U svakom vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani nose maske i rukavice, kao i koliko je ljudi u vozilu.

Unutar autobusa važiće posebna pravila gde će smeti da se sedi ili stoji.

Na sedištima će biti postavljene nalepnice sa uputstvom na koje sedište sme, a na koje ne sme da se sedne, kako bi se poštovalo pravilo distance.

Iz istog razloga na podu će biti postavljene trake sa uputstvom gde treba da se stane i na kojoj udaljenosti.

Preporuka je da se ne koriste klima-uređaji, već da otvaraju prozori i da se obezbedi prirodna ventilacija.

Ipak, u vozilima u kojima nije moguće otvaranje prozora biće uključivana klima u danima kada budu visoke temperature.

Biće pojačana dezinfekcija svih vozila. Obaveza vozača je da na svakoj okretnici provetre autobuse, kao i da se dezinfikuju validatori i rukodržači.

1 KOMENTAR

  1. “U prvoj fazi vozila gradskog prevoza će moći da koriste samo zaposleni i to oni koji poseduju personalizovanu bus-plus karticu sa oznakom A1, tj. kao zaposlena lica.” Ни у једној фази коришћење градског превоза не сме бити организовано на дискриминаторски начин, тј. поседовањем картице. Свако ко има валидан доказ да је запослен, а зна се чиме се то може потврдити. има право да плати и користи возила јавног превоза.

Comments are closed.