Kamp na Zlatiboru koji je prošle godine u ovo vreme najpre naišao na osudu dela javnosti zbog toga što su deca bila obučavana sa igračkama oružja, a potom i zabranu policije, ove godine se odvija nesmetano, piše Danas.

Kako za Danas objašnjava Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i organizator kampa, ovogodišnji skup se razlikuje od prethodnog u nekoliko bitnih detalja.

„Organizator skupa nije Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, već ja kao fizičko lice zajedno sa roditeljima koji su želeli da njihova deca provedu neko vreme na Zlatiboru u zdravom okruženju“, kaže Vukelić.

Upitan o aspektu prošlogodišnjeg kampa koji je izazvao najviše reakcije, igračkama oružja koje su deca nosila tokom obuke, Vukelić naglašava da takvih igračaka nema ove godine.

„Na kampu nema ničeg sličnog. Imamo samo sportske rekvizite, lopte, mreže, kanape i slično“, kategoričan je Vukelić, dodajući da deca nose sopstvenu odeću, a ne uniforme.

Vukelić dodaje da se ovogodišnji skup u tom pogledu ne razlikuje od prošlogodišnjeg koji je bio zatvoren.

„Ukoliko smo mi tada prekršili zakon, zbog čega nisam procesuiran. A ja nisam pozvan ni na informativni razgovor. I dalje mi niko nije objasnio koju smo mi to odredbu zakona prekršili pa nam je kamp zatvoren“, naglašava Vukelić i dodaje da je policija prošle godine četiri puta kontrolisala kamp i nije našla ništa sporno, pre nego što ga je zatvorila.

Upitan o vezama sa ruskim desničarskim organizacijama, Vukelić je istakao da oni nisu ruska podružnica i ponovio da se sve radi u skladu sa zakonom.

„Kamp nije zatvoren za javnost i imamo dosta gostiju. Neki od naših prijatelja su Rusi“, zaključio je predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba uz dodatak da se kamp završava u nedelju.

Blic je preneo da se kamp ove godine predstavlja kao sportsko-edukativni i da bi kao takav morao da bude prijavljen Ministarstvu prosvete, a ministar Mladen Šarčević nije upoznat sa sadržajem kampa.

„Ne podržavam takve aktivnosti. Nisu ni tražili saglasnost. To je grupa građana. Nadam se da će MUP opet reagovati“, rekao je Šarčević za Blic.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je kratko za taj list rekao da je to, koliko zna, sportsko-rekareativni kamp bez uniformi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.