Sebastijan Kurc ponovo premijer: Konzervativci i Zeleni u Austriji postigli dogovor

0
Foto Profimedia

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurca i Zeleni postigli su koalicioni dogovor koji znači i Kurcov povratak na mesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dvaju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastijan Kurc te šef Zelenih Verner Kogler, prenosi N1.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurc je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istakao da će Austrija postati evropski lider na polju klimatskih promena. Ovo je prvi put da u austrijskoj koalicionoj vladi učestvuju Zeleni.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobedila je Kurcova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mesta. Dve stranke već nedeljama vode pregovore koji su bili usredsređeni na budžet, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Ranija vlada Sebastiana Kurca u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u zbog afere Ibica, kada je u javnost procurio video snimak na kojoj šef FPOe Hajnc Kristijan Štrahe nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Štrahe je zbog afere podneo ostavku, te ga je na čelu stranke zamenio Norbert Hofer.

Austrija, zemlja centralne Evrope s 8,9 miliona stanovnika biće uz Švedsku, Finsku, Litvaniju i Lukemsburg jedna od zemalja EU u kojima ekolozi učestvuju u vladi.