Suzavac i vodeni topovi protiv demonstranata: Policija i građani se sukobili tokom protesta na Tajlandu…

0
(Beta/AP Photo/Anuthep Cheysakron)

 (Beta-AP) – Tajlandska policija je sinoć koristila suzavac, gumene metke i vodene topove da rastera stotine antivladinih demonstranata u Bangkoku, gde je zbog koronavirusa na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba.

Demonstranti su zatražili ostavku vlade Prajuta Čan-Oče, smanjenje budžeta za monarhiju i vojsku tokom pandemije, kao i uvoz velike količine vakcina protiv koronavirusa, preko potrebnih u borbi protiv sve većeg širenja infekcije.

Organizatori skupa su demonstrantima delili maske, zaštitne rukavice, sprej za dezinfekciju i kabanice, da bi se potom uputili ka zgradi vlade.

Na protest su doneli i imitacije leševa u belim grobnim pokrovima koje su predstavljale žrtve koronavirusa. Kasnije su ih zapalili sa slikom premijera, u blizini vlade.

Protest je predvodila studentska grupa Slobodna omladina, koja je prošle godine na ulice izvela desetine hiljada ljudi. Tada su tražili ostavku Prajutove vlade, izmenu Ustava kako bi bio više demokratski i uvođenje veće odgovornosti predstavnika monarhije.

Protest je održan u danu kada su vlasti Tajlanda prijavile najveći dnevni skok broja novih infekcija, i uvele nova ograničenja radi suzbijanja virusa, uključujući suspenziju većine domaćih letova.

Mnogi delovi zemlje, ukljućujući Bangkok, i do sada su bili pod nekim oblikom “lokdauna”, sa ograničenjima okupljanja i poslovanja kompanija i noćnim policijskim časom.

U Tajlandu je sve veće nezadovoljstvo načinom na koji vlada reaguje na pandemiju, pošto se sve više ljudi suočava sa ekonomskim teškoćama, dok raste broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa.