Savindan obeležen sa Kule Beograd

  0
  Foto: Nikola Vučetić

  Sa novog simbola grada, Kule Beograd, obeležen je dan Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa. Tokom večeri 27. januara na medija fasadi ispisani su stihovi „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi, počuj glas svog roda, srpskoga naroda“ i lik prosvetitelja. Projekcija himne Svetom Savi bila je propraćena laserskim efektima sa najviše zgrade u regionu.

  Jedinstvena projekcija upriličena je u čast najmlađeg sina Stefana Nemanje, velikog župana Raške i rodonačelnika dinastije Nemanjića. Ova dva velikana imaju neprocenjiv značaj u srpskoj istoriji, a kao glavnu zadužbinu ostavili su manastir Hilandar.

  Savindan se u Srbiji obeležava u znak sećanja na jednog od najvećih srpskih prosvetitelja. Upravo zbog njegovog ogromnog značaja na razvoj srpske kulture i prosvete, ovaj dan se praznuje i kao školska slava.

  Prva projekcija sa Kule Beograd priređena je u novogodišnjoj noći, propraćena spektakularnim osmominutnim vatrometom, a nakon toga sugrađani i gosti grada uživali su u projekcijama za Božić i srpsku Novu godinu.