Savez za Srbiju: Vučićeva vlast pokazala neodgovornost zbog koronavirusa…

0
Foto: Beta - Sajjad Safari/IIPA via AP

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da je vlast Aleksandra Vučića još jednom pokazala neodgovornost po pitanju pojave koronavirusa i umesto brige o zdravlju građana na prvo mesto stavila stranačke interese.

Savez je u saopštenju upitao zašto nije poštovana izjava ministra zdravlja da se na graničnim prelazima, posebno na dva aerodroma, obavlja kontrola putnika i zašto povratnicima iz ugroženih područja nisu deljeni leci sa adresama instituta i zavoda za javno zdravlje kojima treba da se jave u slučaju da posumnjaju na oboljenje.

“Zašto čak i zdravstveni radnici nisu svesni ovog pristupa, već pacijente upućuju na različite adrese, umesto na zavode za javno zdravlje? Na koje realne mogućnosti Instituta ‘Torlak’ je računao ministar zdravlja kada je obećao da ćemo pomoći Kinezima da naprave vakcinu”, dodaje se u saopštenju.

Taj opozicioni savez je takođe zapitao kako je moguće da se za karantin proglasi beogradski Studentski stacionar u kojem nije bilo elementarne zaštitne opreme, i koliko je razumno za karantin odabirati kasarne, kako je najavio ministar odbrane, s obzirom na to da su to zgrade sa velikim spavaonicama i zajedničkim mokrim čvorom za ceo sprat.

“Podjednako necelishodan pandan ovoj dramatičnoj najavi predstavlja veseljačko intonirano rasplašivanje naroda koje je narednog dana upriličio predsednik vladajuće stranke. Da li Aleksandar Vučić zaista veruje da se COVID-19 sprečava i leči rakijom? Da li je činjenica da se mnogo umire od raka i srca razlog da se fatalistički prepustimo novim bolestima na čije javljanje možemo da utičemo”, navodi SzS.

Takođe se dodaje da bi sajtovi Ministarstva zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova trebalo da budu informativniji.

(Beta)