Savetnik ukrajinskog ministra odbrane: “Ta letelica nije naša. Kako je uopšte mogla da se nađe iznad Zagreba?”

0
(BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC)

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska, prenosi Jutarnji list.

On je rekao da se uskoro očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa ukrajinskom vojskom.

Lubkjivski je zamolio “hrvatske partnere da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba, te pasti u Zagrebu”.

Prethodno je predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga Hrvatske i bezbednosno obaveštajnih agencija zbog pada bespilotne letelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

“Ovo je ozbiljan incident i istraga je u toku. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u ratnom sukobu mogu dogoditi. Moramo utvrditi kako je do ovog došlo i da ova letelica veličine aviona nije srušena”, rekao je Milanović.

“Istražuje se kako je ova letelica provela ovoliko vremena u vazduhu Radari su je detektovali. Ovo nije trenutak za prozivke. Mene zanima kako je jedna nesofticirana letelica provela sat vremena u našem vazdušnom prostoru. Znamo da nije iz regiona”, rekao je hrvatski predsednik.

Milanović je više puta ponovio da je reč o ozbiljnom događaju.

“Naša protivvazdušna odbrana je skromna, kao i u celoj istočnoj Evropi, osim Poljske. To nije zadovoljavajući nivo, ali koliko ulažemo u to i imamo”, rekao je Milanović

“Hajde nešto da naučimo iz ovoga. Ovo je vanredna situacija i mi zavisimo od NATO partnera. Čudno, uz današnju tehniku”, mišljenja je Milanović.

“Nema poginulih i ranjenih pa da sada ‘ribamo’ ukrajinskog ambasadora. Znate kakvo je tamo stanje. Šef NATO-a je tehnička osoba, a ovakve stvari smo gledali i u vreme bombardovanja Srbije. Ne nameravam da ga prozivam”, rekao je Milanović.

Podsetimo, lokalni mediji su javili da je letelica koja se u toku noći srušila u parku Jarun u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, verovatno “izviđačka bespilotna letelica sovjetske proizvodnje koju su nedavno koristile ukrajinske snage”.