(Beta) – Češki premijer Andrej Babiš otpustio je svog epidemiološkog savetnika, bivšeg ministra zdravlja Romana Primulu zato što je, istog dana kada je predlagao strogi lokdaun na tri do četiri nedelje, otišao sa drugim V.I.P. pozvanim gostima na fudbalsku utakmicu praškog kluba Slavija.

„Primula je veliki stručnjak za epidemije ali nema socijalnu inteligenciju. To je jednostavno ponovo loše, prema fudbalskim navijačima koji ne mogu na stadion i prema ljudima od kojih tražimo da ostanu kod kuća. Da ne govorim da to izgleda bahato“, kazao je sinoć premijer Babiš češkim medijima.

Primula, nekadašnji šef Centralnog kriznog štaba i lice uspešne borbe Češke sa epidemijom u prvom prolećnom talasu nateran je u jesenjem talasu da podnese ostavku na funkciju ministra zdravlja nakon samo nekoliko sedmica kada su ga fotoreporteri uhvatili kako u vreme policijskog časa sedi u restoranu koji je morao da bude zatvoren, bez maske na licu.

„Da, bio sam uz negativni test star dva sata i maskom sa pojačanom zaštitom na licu na legalnoj fudbalskoj utakmici uz dozvoljenu posetu publike. Nisam imao ove godne nikakav odmor. Izgleda da je meni dozvoljeno da budem samo kod kuće“, kazao je Primula da ovog puta nije prekršio nikakve sanitarne mere.

Umesto Primule za takvu bahatost prema gradjanima izvinio se šef fudbalskog kluba Slavija Jaroslav Tvrdik koji je pozvao oko 600 predstavnika sponzora i političara na utakmicu u četvrtak.

„Slavija nije prekršila nikakvu sanitarnu meru. Svi gosti su dugogodišnji navijači kluba, prošli su kroz PCR test. Ali sadašnja faza pandemije u Češkoj ipak zahteva više nego išta drugo, solidarnost. Tu smo napravili veliku grešku“, izvinio se Tvrdik.

Na utakmici je bio i šef kancelarije predsednika Miloša Zemana, Vratislav Minar, ili evroposlanik konzervativne Gradjanske demokratske stranke, bivši ministar odbrane Aleksandar Vondra a sudeći po snimcima koje su sa tribina objavili češki sportski listovi nije poštovan neophodni razmak i prazno sedište.

Dok se u gotovo celoj Evropskoj uniji smanjuje priraštaj novozoraženih virusom korona u Češkoj, koja je od 27. decembra u lokdaunu, broj zaraženih raste i zemlja je sada najgora u EU prema poslednjim podacima za 14 dana, pošto ima 968 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je treća po broju preminulih na milion stanovnika, sa 174 žrtve, dok najgori Portugal ima 258 mrtvih na milion stanovnika, a Slovačka 240.

Treći dan za redom na intenzivnoj nezi i respiratorima u Češkoj je preko 1.200 kovid-19 pacijenata što je rekord od početka pandemije u proleće a u bolnicama su trenutno 6.343 pacijenta zbog zaraze virusom korona.

Od početka epidemije zarazilo se već 1,135 miliona Čeha, samo u četvrtak priraštaj je 11.353 novozaraženih a od početka pandemije preminulo je 18.913 ljudi zaraženih virusom korona.

I češki ministar zdravlja Jan Blatni i premijer Andrej Babiš priznaju da je jedan od uzroka tako poražavajućih statistika to što Česi prestaju masovno da poštuju mere, zbunjeni haotičnim koracima vlade kojoj 76 odsto Čeha prema poslednjoj anketi Svetske zdravstvene organizacije uopšte ne veruje da zna šta radi u pandemiji.

„Nema smisla uvoditi novo pooštravanje kada se mere ionako neće poštovati“, upozorio je ministar Blatni ove sedmice na podatak da dok realno jedan zaraženi mora imati najmanje tri do pet kontakata, Česi sanitarnoj inspekciji prijavljuju samo 0,8 kontakta, kako njihovi susedi ili prijatelji ne bi završili u karantinu.

Vlada premijera Andreja Babiša danas odlučuje da li će popustiti neke mere, kako je obećala opoziciji sa kojom sada, prvi put od izbijanja epidemije počinje da saradjuje, pošto je opozicija u Poslaničkom domu prošle sedmice odbila da po šesti put produži vanrednu situaciju koja traje od 5. oktobra a omogućava vladi da ne obrazlaže svoje korake. 

Juče su poslanici usvojili nakon dogovora vlade i opozicije novi Zakon o pandemiji, kako bi mogle da se sprovode sanitarne i epidemiološke mere i bez uvodjenja raznih nivoa vanrednih situacija i stanja a uz pojačanu kontrolu parlamenta. 

Opozicija je postavila ultimatum da djaci počnu što pre da se vraćaju u škole a vlada je obećala da će razmotriti i otvaranje radnji ali ministri imaju potpuno oprečna mišljenja da li popuštati ili ne, dok je ministar prosvete Robert Plaga upozorio je da jeste spreman da počne da vraća djake u školske klupe od 1. marta ali da nikako nije moguće otvoriti i škole radnje.

Češka ima zastoj i u vakcinaciji, sa velikim problemima na početku zbog lošeg centralnog sistema registracije i naručivanja termina ali i zato što na vreme nije izabrala distributere za neke vakcine i vakcinisala je prema podacima od sredine sedmice 2,74 odsto stanovništva.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-475-od-18-februara/
https://www.nstore.rs/product/pretplata-za-inostranstvo-12-meseci-260-evra/
https://www.nstore.rs/product/pretplata-za-inostranstvo-6-meseci-150-evra/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.