Saveti primaocima ruske vakcine protiv korone: “Dva meseca bez alkohola”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

“Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa, moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola, pre i posle imunizacije”, saopštila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova, a prenosi Moskov tajms.

“Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije”, rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu, kako je rekla , “moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana”. 

Instrukcije Popove usledile su posle izjave zamenice premijera Tatjane Golikove da bi građani “trebalo da izbegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana”, jer se vakcina prima u dve doze u razmaku od 21 dan.

Ona je tada istakla da bi vakcinisani protiv koronavirusa trebalo da “izbegavaju javna mesta i smanje unos lekova i alkohola, koji bi mogli da naštete imunom sistemu u navedenom periodu”, preneo je nedavno Rojters.

Popova je apelova na svoje sugrađane, koji su u svetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola u svetu, iako se od 2003. godine beleži značajan pad u potrošnji alkoholaistakla da “ukoliko žele da ostanu zdravi i imaju jak imuni odgovor ne piju alkohol”.

Ipak, direktor Instituta Gamaleja dr Aleksander Gintsburg, koji je radio na razvoju “Sputnjik V”, ruske vakcine protiv kovid-19, rekao je da, iako ne treba zloupotrebljavati upotrebu alkohola pre i posle vakcinacije, „jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila“, prenosi Moskov tajms.

Popova je takođe savetovala građane da ne puše pre i posle vakcinacije, jer dim duvana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500