Savet za borbu protiv korupcije: Država trpi nesagledivu štetu, jer ne postoji kontrola javnih nabavki velikih javnih preduzeća…

1
Foto: Profimedia

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ukazao je da ne postoji ni interna ni eksterna kontrola svrsishodnosti javnih nabavki velikih javnih preduzeća koja nisu restrukturirana i da zbog toga država trpi nesagledivu štetu.

U izveštaju Saveta o svrsishodnosti, kontroli i realizaciji javnih nabavki u Srbiji navodi se da se svake godine registruju javne nabavke na koje se primenjuje Zakon o javnim nabavkama u vrednosti od nekoliko milijardi evra. Posmatrano po godinama ta vrednost je iz godine u godinu značajno povećana – od 1,5 milijardi evra u 2003. godini do 3,4 milijarde evra u 2018. godini.

Najveće vrednosti registrovanih javnih nabavki odnose se na republička i lokalna javna preduzeća, među kojima je na prvom mestu Elektroprivreda Srbije (EPS).

 “Uprava za javne nabavke u svojim izveštajima pruža podatak o registrovanim (ugovorenim) javnim nabavkama, ali ne i podatak o stvarnoj realizaciji ugovorenih nabavki. Naime, nije poznato da li su po tim ugovorima u celosti isporučene robe i usluge i da li je u ugovorenom roku u skladu sa ugovorenom cenom izvršeno plaćanje od strane naručioca. Takođe, nije poznato da li je bilo promena ugovora i da li je prilikom promene poštovan Zakon o javnim nabavkama”, istakao je Savet u izveštaju dostavljenom Vladi Srbije i objavljenom na sajtu antikorupcija-savet.gov.rs.

Uočivši niz problema u postupcima javnih nabavki, a pre svega da nisu transparentne i kontrolisane, što, kako je ocenjeno, stvara prostor za ogromnu korupciju, Savet je dao preporuku da Uprava za javne nabavke u svojim godišnjim izveštajima obavezno prikaže podatak o ukupno realizovanim javnim nabavkama, a ne samo o registrovanim, kao i da zaposli više stručnjaka.

Preporučeno je i da se radi na unapređenju Portala javnih nabavki i da Uprava godišnje izveštaje o javnim nabavkama sačinjava uz šira obrazloženja uočenih pojava, pre svega da daje analizu faktora koji ograničavaju konkurenciju.

Savet je predložio i da Državna revizorska institucija obavezno radi godišnju reviziju svrsishodnosti javnih nabavki kod svih naručilaca čija je vrednost javne nabavke veća od milijardu dinara, kao i da se u realizaciji projekata izgradnje i rekonstrukciji linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za državu sprovodi javna nabavka u otvorenom transparentnom postupku bez izuzetaka.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Када држава трпи несагледиву штету, а ништа се не предузима да се та штета не заустави, најчешће је знак да неко трпи несагледив добитак. Најчешће су то у тим случајевима биле партије на власти.

Comments are closed.