Savet za bezbednost Crne Gore danas raspravlja o ustoličenju Joanikija: Da li je Cetinje (dovoljno) bezbedno?

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

(Beta) – Sednica Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju, biće održana danas.

Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Mila Đukanovića, na sednici će biti analizirana bezbednosna situacija u Crnoj Gori i donete odluke o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju bezbednosnih izazova inspirisanih zakazanom intronizacijom mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

O bezbedonosnoj situaciji su juče razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Ocenjeno je da bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrijednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Krivokapić je kazao da je država spremna da garantuje bezbednost svim građanima Crne Gore.

Premijer je, navode iz Vlade, ponovio da nije u nadležnosti izvršne vlasti da odlučuje gde će i kada bilo koja verska organizacija, pa tako ni Mitropolija crnogorsko–primorska SPC, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara.

S druge strane, Kašćelan je ocenio da najavljeno ustoličenje nosi visok bezbednosni rizik, da tenzije i eventualna dešavanja koja mogu proisteći kao posledica svega toga mogu narušiti mir i stabilnost države, bezbednost svih naših građana i dodao da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja.

Veliki broj građana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.