Savet Evrope: “Sumnjamo da će predloženi zakon rešiti pitanje nestalih beba u Srbiji”

1
Foto: Profimedia

Frederik Sundberg, načelnik Odeljenja za izvršavanje presuda Saveta Evrope, u izjavi za N1 je rekao da ta organizacija sumnja da će predloženo zakonsko rešenje pitanja nestalih beba u Srbiji biti efikasno.

Kao glavni razlog za sumnju Sundberg navodi to što nije bilo napretka po tom pitanju, iako je Savet u proteklih pet godina više puta apelovao na Vladu Srbije da sprovede preporuke iz presude u slučaju Jovanović protiv Srbije.

Devetog septembra 2014. godine istekao je rok da Srbija, po nalogu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, a po presudi u slučaju Jovanović, pokrene mehanizme koji bi omogućili da roditelji više hiljada nestalih beba u Srbiji, saznaju istinu o svojoj deci.

“Komitet ministara Saveta Evrope odlučiće o posledicama. Snosićete posledice izazvane nezadovoljavajućom postojećom situacijom, koja je pomalo zbunjuća. Predstavljeni nacrt zakona predviđa da krivično gonjenje nije moguće zbog propisa. Zbog toga je važno da se donese leks specijalis. Sada je sve na Parlamentu, koji bi trebalo da organizuje debatu na način koji smatra ispravnim, te da što brže omogući i to da zakon bude usvojen. Sledeće nedelje biće održan i sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i mi očekujemo konkretnu informaciju o tome šta će biti rezultati tog javnog slušanja. Vreme je ključno za ovaj slučaj. Mnogo godina je već proteklo i što više budu prolazile, to će smanjiti šanse da se nešto uradi”, rekao je Sundberg za N1.

1 KOMENTAR

  1. Bruke jedne!
    Kako mozete da sumnjate u postenje srpskog pravosudja, kad je ono BEZBROJ PUTA samo pokazalo da nije ni za sta?

Comments are closed.