Lideri Saveta Evrope (SE) su danas u zajedničkoj izjavi povodom dve godine od početka agresije Rusije na Ukrajinu ponovili punu solidarnost i podršku Kijevu.

Ministar spoljnih poslova, obrazovanja i sporta Lihtenštajna i predsednik Komiteta ministara Dominik Hasler, predsednik Parlamentarne skupštine Teodoros Rusopulos i generalni sekretar Marija Pejčinović Burić saopštili su da su šokirani nedavnim porastom civilnih žrtava izazvanim ruskim bombardovanjem.

„Zabrinjava nas sudbina dece koju je Rusija ilegalno deportovala iz Ukrajine ili nasilno prebacila na teritorije koje je privremeno okupirala. Dalje naglašavamo važnost rada Saveta Evrope, uključujući i Konsultacionu grupu za decu Ukrajine (CGU) koja koordinira akcije u vezi sa decom koja su potražila utočište u drugim državama članicama Saveta Evrope“, navodi se u izjavi, saopštio je Savet Evorope.

Navodi se da je zbog zaključka SE da ne može biti trajnog mira bez odgovornosti kreiran Registar štete izazvane agresijom Saveta Evrope u kome trenutno učestvuju 43 države i Evropska unija i koji će u potpunosti operativan sa prvim zahtevima koji će biti podneti ovog proleća.

„Vođeni našom posvećenošću pravdi, nastavićemo da radimo na tome da ruske civilne i vojne vlasti budu pozvane na odgovornost pred nadležnim sudovima za zločine počinjene protiv Ukrajine i njenog naroda. U isto vreme, osuđujemo pokušaje Rusije da podnese krivične prijave protiv onih koji nastoje da je pozovu na odgovornost“, piše u zajedničkoj izjavi.

Pošto Moskva u punom obimu ulazi u svoju treću godinu, a obeležava se i 10. godišnjicu nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Rusiji, SE je ponovila „snažnu i nedvosmislenu osudu agresorskog rata i nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.