Savet bezbednosti UN odbacio rusko-kinesku rezoluciju o Bosni i Hercegovini

0

(Beta) – Savet bezbednosti UN večeras nije usvojio predlog rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlašćenja Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, preneli su mediji u BiH.

Predlog rezolucije su članicama Saveta bezbednosti UN podnele Rusija i Kina. Tekst su podržale dve članice Saveta bezbednosti, Rusija i Kina, 13 je bilo suzdržano, a nijedna zemlja nije glasala protiv.

Za usvajanje teksta je potrebno devet glasova od 15 u Savetu bezbednosti UN, bez ulaganja veta jedne od pet stalnih članica – SAD, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine.

Rusija je ranije od Saveta bezbednosti UN zatražila da se danas održi glasanje o predlogu rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlašćenja Visokog predstavnika u BiH.

U tekstu, u čiji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP), navodi se da ovlašćenja koja su data Visokom predstavniku na konferenciji za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) do 31. jula naredne godine, kada bi u BiH bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mira u BiH (PIK) 27. maja imenovali su Šmita za novog Visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa tom odlukom, niti je o tome glasao Savet bezbednosti UN.

Šmit bi 1. avgusta trebalo da preuzime funkciju od Valentina Incka (Inzko), koji je posle 12 godina podneo ostavku na tu dužnost.