Sautgejt pragmatičan, Dalić neodlučan, Vembli zadovoljan: Engleska pobedila Hrvatsku 1:0

0

Fudbalska reprezentacija Hrvatske poražena je na otvaranju Evropskog prvenstva na Vembliju, rezultatom 1:0, a odlučujući pogodak na meču postigao je Rahim Sterling.

Za razumevanje onoga što se dogodilo na terenu neophodno je da makar ukratko predstavimo strategije oba selektora, da bismo mogli da razumemo koja ekipa je svoje zamisli na terenu sprovela u delo, a koja nije.

Ipak, semafor i odnos opasnih prilika koje su ekipe stvorila jasno pokazuje da je Geret Sautgejt sa Vemblija otišao zadovoljniji.

“Navala” Engleske je izgledala mnogo razigrenije i aktivnije bez lopte u većem delu utakmice, dok je Hrvatska sa tri igrača ispred zadnje linije,

Fil Foden je u svakom kontaktu sa loptom izgledao opasno, privlačio je pažnju i Hrvatske odbrane, i navijača koji su svaki pas ka njemu propratili uz aplauze i podršku. On je, pored gola koji je njegova reprezentacija postigla, kreirao najopasniju situaciju na meču, kada je sa roglja šesnaesterca savladao Livakovića, ali ne i desnu stativu golmana hrvatske reprezentacije.

Mejson Maunt se odlično kretao u centralnom delu terena i kod gola dobro poslao pas kroz linije ka Kalvinu Filipsu. Fudbaler Lidsa je iskoristio prostor koji su mu igrači u crnim dresovima nesvesno prepustili, iznenađeni njegovim prisustvom tako visoko na terenu i onda je sevnuo još jedan pas kroz linije.

Sterling se našao na pravom mestu, Livaković zakačio loptu, ali nije uspeo da odbrani.

Imala je Engleska još jednu odličnu priliku kada Kejn sa druge stative nije uspeo da ubaci loptu u prazan gol, a tom prilikom se zamalo i ozbiljnije povredio udarivši u stativu.

Hrvatska je u trenucima kada je držala loptu izgledala sigurno, uspevali su odličnim dijagonalama koje su Modrićeva i Brozovićeva specijalnost da lako promene težište napada, ali nisu iz toga uspeli da kreiraju značajnije prilike za gol.

Uloga Kramarića na meču bila je nedefinisana jer je jedan od najboljih napadača Bundeslige bio onemogućen da radi ono u čemu je najbolji – da se sakrije iza odbrambenih igrača, u neki džep koji se otvori i odatle stvori gol šansu za sebe ili saigrače.

Uopšte, igra Hrvatske je u odnosu na njegovu ulogu na terenu izgledala kao da ne postoji konkretna ideja, a izmene koje je Dalić napravio nisu donele preveliko poboljšanje u igri.

Zanimljivo je da statistika prikazuje da su obe ekipe bile ujednačene.

Engleska je kompeltirala 389 od 458 pasova, a Hrvatska 386 od 454 pasova. Ipak uloga Kalvina Filipsa u takvoj igri posebno se izdvaja jer je jako malo grešio u pasu, a njegove duge lopte su takođe izgledale opasno.

Na kraju, nedefinisani Dalić i pragmatični Sautgejt u zagrljaju. Za jednog smo mogli da razumemo šta je želeo na terenu, za drugog i dalje nije jasno da li sam zna šta je želeo bez Petkovića u napadu ili Vlašića na “desetki”.

1:0 za selektora Gordog Albiona.

1:0 za Englesku na kraju meča.