Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali na temu statusa rata i potrebama ukrajinskih trupa.

Samo dan ranije, Rusija – koja je na Ukrajinu izvršila invaziju – optužila je njene zapadne saveznike da su pomogle u planiranju i izvođenju prošlonedeljnog raketnog udara na štab Crnomorske flote u Sevastoplju, luci na poluostrvu Krim koje je Rusija otela Ukrajini 2014. godine.

Zelenski je rekao da je Stoltenberg pristao da uloži napore kako bi članice NATO-a pomogle u obezbeđivanju dodatnih sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih elektrana i energetske infrastrukture. Ti objekti su teško oštećeni u nemilosrdnim napadima Rusije prošle zime.

Predsednik Ukrajine je podsetio generalnog sekretara i na uporne ruske napade dronovima, projektilima i artiljerijom, a čija su česta meta stambena naselja. Samo danas su prijavljena tri takva napada.

„Suočeni sa tako intenzivnim napadima na Ukrajince, na naše gradove, naše luke, koji su ključni za globalnu bezbednost hrane, potreban nam je odgovarajući intenzitet pritiska na Rusiju i jačanje naše protivvazdušne odbrane“, rekao je Zelenski.

Stoltenberg je rekao da NATO ima ugovore vredne 2,4 milijarde evra o isporuci municije Ukrajini, uključujući granate za haubice kalibra 155 mm, protivtenkovske vođene rakete i tenkovsku municiju.

„Što Ukrajina postaje jača, to smo bliže okončanju ruske agresije“, rekao je Stoltenberg i dodao: „Rusija bi danas mogla da položi oružje i okonča svoj rat. Ukrajina nema tu opciju. Predaja Ukrajine ne bi značila mir. To bi značilo brutalnu rusku okupaciju. Mir po svaku cenu ne bi bio nikakav mir.“

Ukrajina se zalaže za pridruživanje NATO-u, a Stoltenberg je danas ponovio da je budućnost Ukrajine u transatlantskom vojnom savezu i da će taj savez ostati uz Kijev koliko god bude potrebno.

Kremlj na potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u gleda kao na egzistencijalnu pretnju, a Rusija je rekla da je sprečavanje Ukrajine da se pridruži alijansi jedan od razloga za njenu invaziju.

Sastanak sa Stoltenbergom održan je istog dana kada se francuski ministar odbrane sastao sa Zelenskim u vezi sa nastavka snabdevanja oružjem. Ministar odbrane Velike Britanije juče je potvrdio podršku britanske vlade Ukrajini i obećao da će njegova zemlja obezbediti još municije.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu doveo je delegaciju u kojoj je bilo oko 20 predstavnika francuskih odbrambenih kompanija koje proizvode dronove, robote, artiljeriju, municiju i koriste veštačku inteligenciju i sajber tehnologiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.