“Sastanak u Beloj kući koristan neuspeh za Kosovo”: Kurti o susretu Tačija i Vučića

0
Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je predsednik Hašim Tači morao da podnese izveštaj skupštini i koordiniše korake u spoljnoj politici sa ostalim kosovskim institucijama pre nego što je otputovao u posetu SAD. 

Kurti je ocenio da je greška što kosovski predsednik nije došao na sastanak koga je sazvao kako bi koordinisali korake u spoljnoj politici i da je “šteta” što u institucijama Kosova nije došlo do sastanka sa Tačijem “pre nego što se pokušao dogovoriti sa predsednikom Srbije”.

“Saznao sam da se predsednik vraća iz SAD bez zajedničke izjave sa Aleksandrom Vučićem. Činjenica da nema sporazuma između predsednika Kosova i Srbije, verujem da predstavlja koristan neuspeh za Republiku Kosovo”, izjavio je Kurti u Prištini posle učešća na sastanku koji je organizovala Privredna komora Kosova.

Predsednik Kosova se juče sastao sa Vučićem u Vašingtonu i to kako je naveo, na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Ričarda Grenela, a sastanku je prisustvovao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Robert O’ Brajen.

“Sada sam na putu za Kosovo. Očekujem da mi se odmah, u sredu ili četvrtak, omogući da u Skupštini Kosova izvestim poslanike i građane o sastancima u Vašingtonu i posebno o današnjem sastanku”, napisao je Tači juče na Fejsbuku.

Iz kabineta predsednika Kosova je potvrđeno medijima da je Tači uputio pismo predsednici Skupštine Kosova sa zahtevom da sazove sednicu parlamenta na kojoj bi se obratio poslanicima.

Prema Ustavu predsednik ima pravo da zahteva sazivanje sednice kosovskog parlamenta ali o datumu održavanja odlučuje predsedništvo Skupštine Kosova.

(Beta)