“Sastanak sa opozicijom bez prisustva evroparlamentaraca bio jedinstven, što je retkost…”

0
Printscreen/YouTube/Al Džazira

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se očekuje da dijalog vlasti i vanparlamentarnih stranaka uz prisustvo predstavnika Evropskog parlamenta počne između 8. i 11. jula ove godine.

Dačić je za RTS rekao da će u petak u Berlinu pored ostalog o dijalogu s opozicijom razgovarati sa predsednikom i značajnim poslanicima Bundestaga, i da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta.

“Jedan deo razgovora će biti posvećen upravo tome, odnosno pitanjima njihove dalje agende, jer je zaista vreme da se otpočne i taj deo dijaloga. On pre svega zavisi od agende Evropskih poslanika, ne mene. Trenutno se razmišlja o terminu između 8. i 11. jula da bi oni mogli da dođu u Beograd, ali je za sada to nepotvrđeno”, rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na jučerašnji razgovor sa vanparlamentarnim strankama koje nisu želele evropske predstavike i rekao da je taj sastanak bio “jedinstven, jer nije bilo puno takvih sastanaka u prošlosti”.

“Sastanak je bio rezultat istovremenog zahteva i predloga i samog predsednika Aleksandra Vučića, ali i tih stranaka koje su iznosile stavove upravo slične ovima koje sam ja izneo na početku, a to je da ne bi trebalo da postoje razlike oko najvažnijih državnih pitanja i da su oni kao patriotske stranke spremni da u tome učestvuju”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči o pregovorima sa Prištinom u Briselu, atmosferi i tome šta se može očekivati od tih pregovora.

“U tom smislu je i dogovoreno da se redovno održavaju ovakvi sastanci. Svi su shvatili koliko je težak ovaj problem i koliko je bitno da oko toga razgovaramo”, rekao je Dačić

Jučerašnjem sastanku vlasti i vanparlametarnih stranaka koje nisu želele evropske predstavike u dijalogu, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici, Demokratske stranke Srbije, Zdrave Srbije, Srpske radikalne stranke i Dosta je bilo, dok su predstavnici Pokreta obnove kraljevine Srbije bili sprečeni da dođu.