Sklapanje “dila” sa Mejovom, kraljica “mehaničarka” i uvreda za gradonačelnika Londona: O Trampovoj poseti Velikoj Britaniji i danas bruji čitav svet

0
Foto Tanjug AP

Svetska vest broj jedan je poseta američkog predsednika Velikoj Britaniji. Prati se svaki korak, svaka reč, a danas je u centru pažnje sastanak američkog predsednika sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Mej je započela razgovor pomenuvši svoju nameru da osigura “bilateralni trgovinski sporazum sa SAD” i istakavši da postoje “ogromne prilike koje ne treba ispustiti”, piše CNN.

Tramp je Mejevoj rekao da veoma ceni odnos koji njih dvoje imaju, ali i njihove zemlje.

“Neki ljudi to znaju, neki ne, ali vi i ja to znamo”, rekao je Tramp i dodao da su Evropa i SAD veliki partneri.

On je rekao i da postoji prilika da se značajno uveća obim trgovinskih donosa između dve zemlje, a zatim je čestitao Mejevoj koja se povlači sa mesta lidera Konzervativne partije.

“Želim da vam čestitam na fantastično obavljenom poslu”, rekao je američki predsednik. “Ne znam tačno kakav vam je tajming, ali budite tu, hajde da sklopimo dil”, rekao je Tramp Mejevoj i izazvao smeh za stolom.

Novinari su sada, javlja CNN, napustili prostoriju, a Tramp i Mejeva nastaviće razgovor.

Tereza Mej spremila je i poklon za američkog predsednika. Reč je o primerku lične skice govora Vinstona Čerčila. U ovom dokumentu iz 1941. godine utvrđeni su ciljevi Saveznika za posleratni svet, a napisali su ih Čerčil i Frenklin Delano Ruzvelt.

Tramp je i od kraljice Elizabete juče dobio prvo izdanje jedne od Čerčilovih knjiga o Drugom svetskom ratu.

Ispred zgrade britanskog parlamenta već su počeli da se okupljaju demonstranti, a podignuta je i čuvena gumena figura američkog predsednika “Beba Tramp”.

Foto Tanjug-AP; “Baby Trump”

Tramp je inače ranije kritikovao Mejevu u više navrata i isticao da bi na njenom mestu trebalo da se nađe Boris Džonson, sa kojim je američki predsednik želeo da se sastane pre nego što je doputovao u Veliku Britaniju, a izrazio je želju da se sastane i sa Najdželom Faražom, piše Njujork tajms.

Američki predsednik sinoć je, u zdravici na banketu u Bakingemskoj palati koji je u čast njegove posete priredila britanska kraljica Elizabeta Druga, pred 170 biranih gostiju pohvalio “sedam decenija dragocenog prijateljstva” SAD i Velike Britanije, nakon što je na Tviteru objavio da je “moguć veliki trgovinski sporazum” s Londonom.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće hvalio i samu kraljicu, podsetivši na posao koji je u britanskoj vojsci obavljala tokom Drugog svetskog rata.

“Ta mlada mehaničarka bila je buduća kraljica – sjajna, sjajna žena”, kazao je Tramp i ocenio da je veza između dve zemlje “zauvek zapečaćena” tokom tog rata.

“Dejli mejl” podseća da je Elizabeta Druga za vreme Drugog svetskog rata bila mehaničarka i vozila je vojni kamion, a jedini je živi šef neke svetske države koji je služio u tom, najvećem i najstrašnijem ratu u istoriji.

Trampa su pri dolasku u Bakingemsku palatu dočekali počasni artiljerijski plotuni. Prethodno je imao privatni ručak s kraljicom i potom popio čaj s princom Čarlsom.

Tramp, naravno, nije gubio vreme, pa je po svom običaju iskoristio posetu Britaniji da na Tviteru izvređa gradonačelenika Londona, ali da “pecne” i gradonačelnika Njujorka. On je naveo da su gradonačelnici Londona i Njujorka, Sadik Kan i Bil de Blasio “glupi i nesposobni”.

Tramp je na Tviteru naveo da je Kan, koji je kritikovao britansku vladu jer je pozvala američkog predsednika u državnu posetu, “uradio užasan posao kao gradonačelnik Londona” i optužio ga da je bio “budalasto zločast” prema predsedniku SAD, “daleko najvažnijem savezniku” Velike Britanije.

“On je potpuni gubitnik, koji bi trebalo da se usredsedi na kriminal u Londonu, a ne na mene… Kan me mnogo podseća na našeg veoma glupog i nesposobnog gradonačelnika Njujorka, De Blasija, koji je takođe napravio užasan posao, samo je upola niži”, naveo je Tramp.

De Blasio, koji se bori za kandidaturu Demokratske stranke za predsedničke izbore 2020. što, teoretski znači da će na sledećim izborima biti mogući rival trenutnm američkom predsedniku, rekao da je Tramp “blizanac (ruskog predsednika Vladimira) Putina, samo što će mu mandat trajati kraće”, preneo je hrvatski Index.

U odgovoru Trampu putem video poruke, koja je objavio časopis El, Kan je rekao da su vrednosti američkog predsednika i sve za šta se on zalaže potpuno suprotni vrednostima Londona i Velike Britanije.

“Mi ne mislimo da je raznolikost slabost, raznolikost je snaga”, dodao je Kan, član opozicione Laburističke stranke.

Držeći poster na kojem piše “Samo se slabi muškarci boje jakih žena”, gradonačelnik Londona je poručio da Britanci poštuju žene i smatraju ih ravnopravnim s muškarcima.

Ovom prilikom oglasili su se i lider laburista Džeremi Korbin i poslanik Dejvid Lemi, jedan od najuglednijih crnih britanskih političara. Dejvid Lemi, koji je američkog predsednika upitao zašto ima problem s prvim londonskim gradonacelnikom muslimanom, dok je Džeremi Korbin dodao da je protest protiv posete Trampa Britaniji prilika da Britanci “pokažu solidarnost sa svima koji su mete napada u Americi, širom sveta i u našoj zemlji, uključujući od jutros i Sadika Kana”, te da će se i sam pridružiti protestu, piše Gardijan.

Protest “Zajedno protiv Trampa” zakazan je za danas u centru Londona.