Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, i to je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika, piše CNN.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili La Granž u Ženevi, na svom prvom sastanku, o velikom broju nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile – bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovi-19 i regionalne sukobe.

Dvojica predsednika fotografisana su ispred vile sa švajcarskim predsednikom Gujem Parmelinom koji je obojici lidera poželeo „plodan dijalog u interesu dve zemlje i sveta“.

Dvojica predsednika su se rukovali, a zatim su ušli u vilu iz 18. veka na svoj prvi krug sastanaka.

Oba lidera nedavno su prepoznala „mrtve tačke“ u odnosima dve nacije.

Bajden je izrazio nadu da će naći zajedničko „polje saradnje“ sa Putinom, ali takođe se očekuje da će sa ruskim predsednikom razgovarati o sajber kriminalu, ruskom mešanju u američke izbore i drugim pitanjima koja su doprinela zahladjenju odnosa dve zemlje.

Ruska državna novinska agencija RIA ima zanimljiv stav o protokolu unutar vile. Kako je Putin stigao u vilu La Granž pre svog kolege, Putin je tokom razgovora sedeo s desne strane,

„Protokolarno, to znači da je domaćin samita Rusija“, prenosi pisanje RAI-a piše BBC.

Prema pisanju Stivena Portneja, novinara CBS-a, Bajden je na početku sastanka poručio ruskom predsedniku da je „uvek bolje sresti se licem u lice“.

Putin i Bajden su završili prvu rundu razgovora i počinju prvi od dva šira sastanka sa delegacijama u Ženevi. 

U prvoj rundi sastanaka dvojica lidera razgovarali su u prisustvu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i dvoje prevodilaca.

Planirana su dva šira sastanka danas popodne kada će se dvojici vođa pridružiti dodatni pomoćnici i prevodioci.

Sa američke strane na proširenom sastanku treba da budu Blinken, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, potpredsednica državnog sekretra za političke poslove Viktorija Nuland, američki ambasador u Rusiji Džon Salivan i stručnjaci za Rusiju Nacionalnog saveta za bezbednost Erik Grin i Stergos Kaludis.

U ruskoj delegaciji su Lavrov, Putinov savetnik za spoljne poslove Juri Ušakov, zamenik Lavrova Sergej Rjabkov, načelnik generalštaba ruske vojske general Valeri Gerasimov, ruski ambasador u Vašingtonu Anatoli Antonov kao i izaslanici Kremlja za Ukrajinu i Siriju i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Ukupno se predviđa da će samit trajati četiri do pet sati, a potom će lideri održati odvojene konferencije za medije.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.