“Šarli ebdo” opet šokira: Makronu na glavi gori Notr Dam

0

Simbol Pariza, katedrala Notr Dam, izgorela je u stravičnom požaru. Svetski mediji bruje o nesreći a naslovnu stranu tom događaju posvetio je i “Šarli ebdo“.

Taj satirični francuski list koji je u centar pažnje dospeo u januaru 2015. godine posle terorističkog napada, svojom naslovnicom ponovo je dospeo u žižu javnosti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetio je katedralu i obećao da će legendarnu građevinu ponovo izgraditi.

“Šarli ebdo“ je nesreću iskoristio kako bi “bocnuo“ Makrona i njegove političke poteze.

Na crtežu se nalazi karikatura francuskog predsednika Emanuela Makrona kojem iz glave izlaze dva zapaljena tornja katedrale Notr Dam, a novi broj se od danas može naći u prodaji, samo dan nakon što je čuvena gotska katedrala teško oštećena u požaru.

Na crvenoj pozadini belim slovima ispisana je reč “reforme”, a pored Makrona stoji oblačić u kojem piše “Počeću od rama”, što se odnosi na set mera koje je predsednik trebalo da predstavi u televizijskom obraćanju otkazanom zbog požara, kao i činjenicu da je “ram” odnosno krov katedrale potpuno uništen u sinoćnjem požaru.

Neki korisnici Tvitera, posebno iz Italije, smatraju da je ova naslovna strana “preblaga” u poređenju sa ranijima na kojima su tragični događaju na italijanskom tlu koji su, za razliku od vatre u Notr Damu, odnele veliki broj ljudskih života, bili satirično prikazani.

“Šarli ebdo” je nakon zemljotresa u Italiji predstavio stotine ranjenih i poginulih kao pastu i lazanje. Drugi su, pak, smatrali da je izbor metafore prikladan za trenutno stanje u Francuskoj, gde predsednik Makron i drugi političari “spaljuju” državne javne službe i njihovo naseđe, prenosi RT.

“Šarli ebdo” je poznat po ismevanju političara i drugih javnih ličnosti, ali i redovno je na meti kritičara zbog crteža o religiji, raznim katastrofama i terorističkim napadima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Pošto su 2015. objavili karikature o islamu, dvojica naoružanih islamskih ekstremista upali su u prostorije redakcije i usmrtili 12 osoba, među kojima i neke od istaknutih karikaturista časopisa.