Sarkozi proglašen krivim na suđenju u Parizu

0

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je krivim za nelegalno finansiranje kampanje za predsedničke izbore 2012. godine, koje je izgubio, javile su svetski mediji i agencije.

Sada se suočava sa potencijalnom zatvorskom kaznom, a tužilaštvo je na suđenju u Parizu zatražilo šest meseci zatvora.

Sarkozi je na suđenju negirao te optužbe, tvrdeći da troškovi nisu bili njegova odgovornost, dok su tužioci tvrdili da je Sarkozijeva stranka potrošila skoro duplo više od 22,5 miliona evra dozvljenih zakonom.

Sarkozi je pre sedam meseci na tri godine zatvora osuđen za korupciju i trgovinu uticajem. Sud je tada odlučio da će ići u zatvor na godinu dana uz dve godine uslovne kazne. Međutim sudija mu je dozvolio da zatvorsku kaznu odsluži u kućnom pritvoru, sa nanogicom.

Sudija je tada rekla da je on „iskoristio status bivšeg francuskog predsednika“ u „posebno ozbiljnom“ činu nedela.

Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Bivši predsednik, 66-godišnji političar osuđen je posle optužbi je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od višeg sudije 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu saoptuženih u istom slučaju – bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za proneveru ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

„Nije postojalo dosluha ni u mojoj glavi ni u stvarnosti. Želim da se oslobodim te ljage“, rekao je Sarkozi za vreme suđenja u i istakao da „još uvek ima poverenja“ u pravdu svoje zemlje.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike kada njegova konzervativna stranka nije izabrala za predsedničkog kandidata za izbore 2017. godine na kojima je pobedio Emanuel Makron.

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca za optužbe za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.