Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je u Beogradu da klima u Evropskoj uniji nije naklonjena prijemu novih članica, ali da Ljubljana insistira da o tome treba razgovarati, preneo je N1.

Nisam preterano optimističan, već sam realan, ali nije sigurno ni da će se takva klima održati, rekao je Šarec novinarima posle razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Šarec je izjavio da Ljubljana podržava priključenje EU zemalja Zapadnog Balkana, ali da je svesna da postoje otvorena pitanja.

Slovenija veoma dobro poznaje probleme regiona i razume ih, rekao je Šarec i dodao da je više puta istakao da kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavljau dobar put, zbog čega ih treba ukinuti.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Šarec je ocenio da između Ljubljane i Beograda ima malo otvorenih pitanja i da je Srbija dobar partner Slovenije.

Brnabić je ocenila da je Srbija zaslužila da brže napreduje u evropskim integracijama, ali da je i dalje posvećena sprovođenju reformi, pre svega zbog građana i privrede Srbije.

Sve što radimo zbog jače konkurentnosti privrede, efikasnije državne uprave, veće slobode medija, snažnije borbe protiv korupcije važno je za građane i vodi nas ka Evropskoj uniji, rekla je premijerka.

Ona je izjavila i da je Beograd iskreno posvećen evropskim integracijama i regionalnoj saradanji.

Datum ulaska u EU zavisi od njenih članica, ali mi možemo da utičemo na brzinu implementacije reformi, navela je Brnabić.

Sa Šarecom se sastao i predsednik Aleksandar Vučić koji je Sloveniji zahvalio na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija, a posebno na kontinuiranoj političkoj i tehničko-ekspertskoj pomoći u konkretnim pregovaračkim poglavljima.

Vučić je naglasio da Srbija vidi Sloveniju kao veoma važnog partnera kako bilateralno, tako i u regionalnom i evropskom kontekstu.

„Za Srbiju je Slovenija veoma važna kao ekonomski partner sa kojim postoje stabilni ekonomski tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja“, istakao je Vučić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, zato što je interes Slovenije da odnosi u regionu budu dobri“, rekao je slovenački premijer i dodao da Srbija može da računa na podršku u vezi sa proširenjem EU, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi veoma intenzivni, o čemu svedoče međusobne posete na visokom i najvišem nivou.

Trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Kao zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, Slovenija podržava evropske integracije Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.