Šarec je otišao jer ne može dobro da obavlja posao: Hoće li moći novi mandatar slovenačke vlade

0
BETAPHOTO/STA/Tamino Petelinsek/DS

Slovenački predsednik Borut Pahor danas je zvanično predložio predsednika Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu za mandatara za sastav nove vlade, pošto su četiri stranke postigle sporazum o formiranju koalicije.

Njegovo imenovanje za mandatara usledilo je posle ostavke u januaru Marjana Šareca na mesto premijera, kada je rekao da njegova manjinska vlada ne može dobro da obavlja svoj posao.

Šarec se zalagao za prevremene izbore ali neke stranke koje su bile deo njegove kalicije levog centra dogovorile su se da formiraju novu vladu sa Janšom, prenosi AP.

Šef poslaničke grupe SDS Danijel Krivec saopštio je kasno sinoć da su sporazum o koaliciji postigli SDS, Stranka modernog centra (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Demokratska partija penzionera (DeSUS).

Nova vladajuća većina ima 48 poslanika u 90-članom parlamentu, ali, kako prenose lokalni mediji, Janša bi kao mandatar mogao dobiti oko 50 glasova jer se računa da će ga podržati i dva manjinska poslanika, predstavnici italijanske i madjarske manjine.

Očekuje se da će parlament potvrditi Janšu na tom mestu iduće nedelje.

Glasanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih poslanika. Nakon toga potvrđeni mandatar i stranke koje okuplja sastavljaju novu vladu, o čemu parlament u nastavku opet odlučuje većinom glasova.

Janšina SDS je vodila na slovenačkim parlamentarnim izborima 2018. ali druge grupe u parlamentu su prvobitno odbile da saradjuju sa strankom zbog njenog tvrdog antiimigrantskog stava i desničarskih stavova.

Janša je blizak madjarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ga je javno podržao za vreme izborne kampanje 2018. godine.

Šezdesetjednogodišnji Janša koji je postao poznat kao disident u bivšoj Jugoslaviji već je dva puta bio premijer Slovenije. 

(Beta)