Hiljade građana okupilo se u Milanu na protestu protiv politike italijanskog desničarskog lidera Matea Salvinija, samo dan nakog sličnog velikog skupa u Firenci. Ovaj pokret u javnosti se naziva i „najopasnijim neprijateljem Salvinija“. Skupovi u organizaciji „sardina“ održani su u još nekoliko gradova, a proteklih dana širom Italije, prenosi N1.

Građani su nosili transparente u obliku sardina, bez ikakvih obeležja politilkih stranaka. Na skupu u Milanu građanima se obratio i novinar i pisac Roberto Savijano, koga su demonstranti burno pozdravili aplauzima uzvikujući njegovo ime.

„Ovo ne sme da bude samo skup protiv, već i skup za odbranu prava – sardine sprečavaju eroziju demokratije“, rekao je Savijano, pozdravljajući okupljene građane. “Lepota ovoga skupa je i u tome što nema lidera, okupila se Italija koja želi da razgovara, mnogo je mladih, mnogo je ljudi raznih generacija koji žele da krenu novim pravcem”, kazao je on.

Ovaj pokret nastao je kao ideja četvoro mladih iz Bolonje, grada u kojem je Salvini za sredinu novembra bio najavio skup podrške kandidatkinji svoje desničarke Lige za sever na regionalnim izborima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.