“Šarčevićeve izjave štete ugledu Univerziteta…”

0
Foto: Igor Pavićević

Dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštio je danas da paušalne izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića, o tome da je taj fakultet prekršio pet zakona, ne nanose štetu samo ugledu Filozofskog fakulteta, već i Univerzitetu u Beogradu u celini.

“Paušalne izjave ministra Šarčevića ne nanose štetu samo ugledu Filozofskog fakulteta, već i Univerzitetu u Beogradu u celini. Stoga, zahtevamo da se resorni ministar neodložno izjasni na koja obraćanja je konkretno mislio i kojih je to pet zakona Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu prekršio”, naveo je kolegijum.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je 25. novembra ministar obrazovanja Mladen Šarčević izjavio da je “onog dana kada je neko ušao u zgradu Filozofskog fakulteta kako bi se obratio građanima, prekršeno pet zakona”.

“U ovom slučaju, posledice bi trebalo da snose oni koji su dozvolili da se politika meša u visoko obrazovanje. Onog dana kada je neko ušao u zgradu Filozofskog fakulteta kako bi se obratio građanima, prekršeno je pet zakona. Zabranjeno je da se neko obraća iz ustanove”, rekao je, kako se navodi, Šarčević.

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, naveo je kolegijum, radi isključivo u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije i zakonskim propisima Univerziteta u Beogradu i nikada nije od njih odstupio.

“Filozofski fakultet bio je i ostao institucija akademskog obrazovanja i naučnog razvoja, kao i prostor slobodne i kritičke misli, pa kao takav deluje za dobrobit čitavog društva”, zaključeno je u saopštenju.