Velika je mogućnost da je „procureo“ i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda, izjavio je za Insajder ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je naveo da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa.

Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Završni test iz matematike odložen je za četvrtak, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Mladen Šarčević je sada izjavio i da se proverava da li je „procureo“ i kombinovani test.

„Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test“, navodi Šarčević.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete izjavila je za TV Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri.

„U neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje“, rekla je Nedeljković.

I njoj je, kako je rekla, stigao na Viber navodno „provaljen“ kombinovani test.

„Ja sam dobila na Viber navodno provaljen kombinovani test, odgovorno tvrdim, ovo što sam ja dobila nije test kombinovani, ostala je još jedna provera. Proveravamo da li je to test, ali svakako imamo rezervnu varijatnu“, rekla je Vesna Nedeljković.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom tada je utvrđeno i da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Sve o ovoj temi pročitajte OVDE.

Komentara

  1. Aleksandar Popovic
    18. juna 2019. 13:24

    Ma za obu najnoviju lopovsku stvar u nasoj prosveti mora da je kriva neka “tetkica” a ne silni savetnici u Vladi s ministrim celu! Ova “ igranka bez prestanka” nije izum samo ministarstva prosvete i to je najtragicnije. Tako he i sa lose projektovsnim i skupim putevima, hramajucim zdravstvom, pravosudjem, policijom, zastitom prirode... I niko kriv, a drzava sve vise zapada u jendek.

  2. Pored svih gadžeta koji se prodaju slobodno na Internetu, jasno je da će testovi ovako ili onako procureti. Ovde je problem što se sada masovno prepisuje, ranije su to mogli odabrani i "snalažljivi". Kada se desi masovno prepisivanje ond amora da se ponovo ceo proces. Ovo ne odgovara ni probranima, koji su ranije prepisivali a ostali ne, pa se sve to pokrivalo. Rešenje je da se ukinu ovi testovi, da se primeni model koji ne traži testiranje, deca su premala za te stvari, to je stres koji oni ne mogu da podnesu. Da razumemo i roditelje. Najbolje je da malu maturu rešava svaka osnovna škola za sebe, a da država eventualno pošalje samo inspekciju. Finska koja je lider u obrazovanju nema mature, ni malu ni veliku, nema testova, uskoro neće biti ni ocena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.