Šarčević: Novi model završnog ispita, pregledaće ga softver da bi se smanjio ljudski faktor i sprečilo dodavanje bodova…

1
Foto: Printscreen

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je, u izjavi za Večernje novosti, da bi osmaci na kraju godine mogli da polažu završni ispit po drugačjim modelu.

Promena bi se odnosila na treći test, dok bi matematika i srpski jezik bili testirani na isti način.

“Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju”, naveo je Šarčević.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Prethodnih godina je bilo nekoliko skandala u vezi sa malom maturom, pa je ideja da se smanji uticaj ljudskog faktora, ističe Šarčević.

“Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi”, rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

1 KOMENTAR

  1. Све нов модел до новог модела. Опет се нешто штампа и бацају паре, као да се не зна да проблем ниског нивоа стечених знања и функциналне неписмености деце нису у “моделу”.

Comments are closed.